Χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου να αμβλύνει το τραπεζικό απόρρητο από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για το Λουξεμβούργο», δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαους και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση νοιώθει «μεγάλο σεβασμό και ικανοποίηση» για την απόφαση αυτή.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε νωρίτερα την Τετάρτη στη βουλή της χώρας του ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν το τραπεζικό απόρρητο ώστε από 1ης Ιανουαρίου 2015 να ανταλλάσσονται αυτόματα πληροφορίες.
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Λικ Φρίντεν είχε εκφραστεί υπέρ αυτής της πρότασης σε μια συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο την Κυριακή.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι λόγω των πιέσεων της Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του αποφάσισε να κάνει αυτή την «παραχώρηση».

Έντονες πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση άσκησε και η γερμανική κυβέρνηση. Η πίεση από το Βερολίνο επιτάθηκε τις τελευταίες μέρες, με σειρά δημοσιευμάτων περί «φορολογικών παραδείσων» από μέσα ενημέρωσης που κατέτασσαν στην κατηγορία αυτή και το Λουξεμβούργο.