Χαιρετίζει το Βερολίνο την απόφαση Λουξεμβούργου για το τραπεζικό απόρρητο

Χαιρετίζει το Βερολίνο την απόφαση Λουξεμβούργου για το τραπεζικό απόρρητο

Χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου να αμβλύνει το τραπεζικό απόρρητο από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για το Λουξεμβούργο», δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαους και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση νοιώθει «μεγάλο σεβασμό και ικανοποίηση» για την απόφαση αυτή.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε νωρίτερα την Τετάρτη στη βουλή της χώρας του ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν το τραπεζικό απόρρητο ώστε από 1ης Ιανουαρίου 2015 να ανταλλάσσονται αυτόματα πληροφορίες.
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Λικ Φρίντεν είχε εκφραστεί υπέρ αυτής της πρότασης σε μια συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο την Κυριακή.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι λόγω των πιέσεων της Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του αποφάσισε να κάνει αυτή την «παραχώρηση».

Έντονες πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση άσκησε και η γερμανική κυβέρνηση. Η πίεση από το Βερολίνο επιτάθηκε τις τελευταίες μέρες, με σειρά δημοσιευμάτων περί «φορολογικών παραδείσων» από μέσα ενημέρωσης που κατέτασσαν στην κατηγορία αυτή και το Λουξεμβούργο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο