current views are: 2

11 Απριλίου 2013
Δημοσίευση07:02

ΟΠΑΠ: Στο παρά πέντε …αγριεύει η μάχη των μνηστήρων

Οι μάχες για την …πολύφερνη νύφη μπορεί να καταλήξουν είτε σε αύξηση της αξίας της εταιρείας είτε στη δημιουργία προβλήματος σην αποκρατικοποίηση.

Δημοσίευση 07:02’
αρθρο-newpost

Οι μάχες για την …πολύφερνη νύφη μπορεί να καταλήξουν είτε σε αύξηση της αξίας της εταιρείας είτε στη δημιουργία προβλήματος σην αποκρατικοποίηση.

Μια σκληρή μάχη είναι σε εξέλιξη, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας των τελικών προσφορών για τον ΟΠΑΠ. Αιτία και αφορμή η σύμβαση με την Ιντραλότ που αυξάνει την αξία της Ιντραλότ, προσδίδοντάς της ένα πλεονέκτημα ενώ είναι σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση. Ταυτόχρονα, η σύμβαση αυτή εξασφαλίζει και τη συνέχεια στη λειτουργία του ΟΠΑΠ και μειώνει τα λειτουργικά κόστη από την προηγούμενη σύμβαση της εταιρείας.

Η σύμβαση όμως αυτή έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα κάποιους από τους υποψήφιους επενδυτές που βλέπουν την Ιντραλότ να ενισχύεται εν τω μέσω της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Μια από τις επιπτώσεις της σύμβασης στους υποψήφιους επενδυτές είναι και η αναβολή στην ανακοίνωση των σχετικών σχημάτων joint-ventures για την κατάθεση προσφορών. Η αναβολή αυτή προήλθε, κατά πληροφορίες, μετά από αίτημα της κινεζικής  Fosun που πρέπει να επιλέξει με ποιον τελικά θα κατέβει και φημολογείται ότι είναι σε επαφές και με τις δύο αντίπαλες πλευρές Emma Delta (συμφερόντων Μελισσανίδη) και Ιντραλότ.

Κι ενώ οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση των κοινοπραξιών,  Emma Delta  απέστειλε εξώδικο στον  ΟΠΑΠ και στον Υπουργό Οικονομικών, κατηγορώντας την διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ για την «άδικη και ανήθικη προικοδότηση» της Intralot. Η Emma-Delta ζητά να ακυρωθεί η γενική συνέλευση, προειδοποιεί για  βαριές ευθύνες και αμφιδβητεί τη νομιμότητα της Γενικής Συνέλευσης. Κατηγορεί τον ΟΠΑΠ για παραπλάνηση των μετόχων που ψήφισαν για τη σύμβαση με την Intralot χωρίς να έχουν διαβάσει το σύνολο των 200 σελίδων της σύμβασης με την Ιντραλότ.
 Η Εξώδικη Επιστολή αναφέρει επίσης ότι τα πληρεξούσια των μετόχων ήταν τα ίδια που είχαν προετοιμαστεί για χρήση κατά την πρώτη συνεδρίαση στις 26 Μαρτίου. Ωστόσο, τότε δεν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΟΠΑΠ η επεξηγηματική έκθεση-εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. για τους μετόχους.

Ακόμα και στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης, σύμφωνα με το εξώδικο δε φαίνεται να υπήρχε τελική σχέδιο σύμβασης αφού αναφέρει ότι «Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έχει την εξουσία να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της σύμβασης.”

Το διεθνές ενδιαφέρον  γύρω από τον ΟΠΑΠ είναι μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται οι εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ για να παρουσιάσουν την  εταιρεία σε funds και διεθνείς μετόχους, στο πλαίσιο του “2013 Hidden Riches του Μεσογειακού Συνεδρίου», έχουν να πραγματοποιήσουν τετ-α-τετ συναντήσεις με 14 διαφορετικά funds σε μια μέρα…

Μαρίνα Πρωτονοταρίου


σχετικα αρθρα