current views are: 1

11 Απριλίου 2013
Δημοσίευση10:53

Αυξήθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 130 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Δημοσίευση 10:53’
αρθρο-newpost

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 130 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 130 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και έφθασαν στα 3,44 τρισ. δολάρια, όσο δηλαδή είναι περίπου το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, με την οποία αντιστρέφεται η τάση εκροών κεφαλαίων από τη χώρα, που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2012.

Η επιστροφή των κεφαλαίων από το εξωτερικό συνέβαλε στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στη χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος. Η συνολική νέα χρηματοδότηση προς την κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά 58% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 ή κατά 6,2 τρισεκατ. γιούαν (1 δισ. δολάρια) σε απόλυτα ποσά.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα το αξιόχρεο της Κίνας —ήταν η πρώτη τέτοια κίνηση μετά το 1999 από μεγάλο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης—, λόγω ανησυχιών ότι οι τοπικές κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις έχουν σωρεύσει πολύ υψηλό χρέος. Ο Fitch εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αύξηση του σκιώδους τραπεζικού τομέα. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων αυξήθηκε κατά 16% κατά το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, αλλά οι πιστώσεις εκτός του επίσημου τραπεζικού συστήματος υπερδιπλασιάσθηκαν.


σχετικα αρθρα