Στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από την κυβέρνηση στα έργα που θα φέρουν την ανάπτυξη της οικονομίας, εστιάζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Eurobank στην τακτική τους έκθεση «7 ημέρες Οικονομία».


Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική κυβέρνηση έχει χρονοτριβίσει στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων όπως το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα τώρα να σημειώνεται σημαντική επιβράδυνση στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Μάλιστα οι ίδιοι εκτιμούν πως στο αυριανό Eurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση της οικονομίας και της ύφεσης. 

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι «στο αυριανό Eurogroup στο Δουβλίνο αναμένουμε ότι ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας. Δεν αναμένουμε αποφάσεις για εκταμίευση δόσης με δεδομένο ότι η διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη». 

Επίσης προσθέτουν ότι «κρίσιμα ζητήματα όπως το ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο και του αριθμού των αποχωρήσεων που η τελευταία συνεπάγεται έχουν επιβραδύνει σημαντικά τη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ολοκλήρωση του θέματος της κινητικότητας θα οδηγήσει τουλάχιστον στην απόφαση του επερχόμενου Eurogrοup για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η αδυναμία επίλυσης του θέματος των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσει στην αναβολή της εκταμίευσης της δόσης». 

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφέρεται ότι «θεωρούμε ότι η κυβέρνηση αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της προσπάθειας της σε θέματα που θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί σε χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μήνες και δεν αφιερώνει προσπάθεια και χρόνο σε σημαντικά θέματα όπως π.χ. η χρηματοδότηση της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων, ή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση». 

«Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η καταβολή της δόσης των 6 δισ. ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να είχε καταβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε περίπτωση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος Απριλίου 2013 είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης. Σε αντίθετη περίπτωση, και με δεδομένο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι τότε για την εκταμίευση θα αποφασίσει το Eurogroup του Μαΐου 2013. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επηρεάσει άμεσα την πραγματική οικονομία τόσο εξαιτίας της μείωσης της ρευστότητας της οικονομίας όσο και εξαιτίας της αύξησης της αβεβαιότητας σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον. Η καθυστέρηση θα επηρεάσει αρνητικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία» τονίζουν οι αναλυτές. 

Καταλήγοντας στην έκθεση τονίζεται ότι «υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής η επίσημη πρόβλεψη είναι για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο -4,2% για το 2013 και ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται ήδη τον 6ο χρόνο ύφεσης. Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων. Το αρνητικό παράδειγμα των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της περιόδου Ιουνίου-Νοεμβρίου 2012 είναι αναγκαίο να αποφευχθεί. Τα περιθώρια αποδόσεων των 10-ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ακολουθούν πτωτική πορεία τις τελευταίες ημέρες μετά το υψηλό των 1157,2 μ.β. που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2013. Την 9η Απριλίου 2013 το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στις 1030 μ.β. μειωμένο κατά - 5,5% σε εβδομαδιαία βάση».