Την επόμενη Πέμπτη θα αναμένεται να εγκριθούν από την κυπριακή Βουλή τα πέντε μνημονιακά νομοσχέδια τα οποία κατατέθηκαν σήμερα ενόψει της αναμενόμενης επικύρωσης της συμφωνίας με την τρόικα από το Eurogroup στο Δουβλίνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο.


Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, αυξήσεις φόρων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν και αλλά που περιλαμβάνουν αλλαγές στον τομέα της υγείας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις μειώσεις μισθών

Ένα από τα νομοσχέδια προβλέπει μείωση των μισθών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Ειδικότερα προβλέπει την περικοπή από την 1η Ιουνίου 2013 απολαβών 0,8% για μισθό μέχρι 1.000 ευρώ, 7,3% από 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ, 9,3% από 1.501 μέχρι 2.000, 10,5% από 2.001 μέχρι 3.000, 13% από 3.001 μέχρι 4.000 και 14,5% από 4.001 ευρώ και άνω.

Περαιτέρω μείωση 3% προβλέπεται από την πρώτη Ιανουαρίου 2014.

Οι μειώσεις αυτές είναι πέραν της γενικής μείωσης απολαβών που ισχύει από τον περασμένο χρόνο.

Έρχονται αυξήσεις φόρων

Τα υπόλοιπα νομοσχέδια προβλέπουν αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%, αύξηση από το 15% στο 30% επί των τόκων ως εισφορά για την άμυνα και αύξηση του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% σε 0,15%.

Με άλλο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης επί τακτικής βάσης των συντελεστών των φόρων κατανάλωσης με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας αποτελεί μνημονιακό όρο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, ο κ. Χάσικος ανέφερε, ότι στόχος είναι να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 75 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των 29 εκατομμυρίων που εισπράττονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Απέφυγε να αποκαλύψει τον τρόπο φορολογίας, αλλά είπε, ότι επιδιώκεται να είναι ακριβοδίκαιος και ότι προς το παρόν γίνονται ασκήσεις επί χάρτου.

Σε ερώτηση αν θα φορολογηθεί και η πρώτη κατοικία, δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως δεν θα είναι καταστροφικό αν μια οικογένεια πληρώνει 30 ή 50 ευρώ το χρόνο.

Τις επόμενες ημέρες τα νομοσχέδια με τις αλλαγες στην υγεία

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή πέντε νομοσχέδια, που προβλέπουν τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας, με βάση την συμφωνία με την Τρόικα.

Τα νομοσχέδια, που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο, αφορούν την αύξηση των τελών για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κρατικά νοσοκομεία για τους δικαιούχους και μη δικαιούχους, μηνιαία συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία, τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και την εξαίρεση από τα μέτρα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Επίσης ετοιμάζεται νομοσχέδιο που αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, με βάση την πολιτική επαναπροσέγγισης, είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης δήλωσε, ότι όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή μέχρι τα μέσα Απριλίου.Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε σήμερα ότι η καθυστέρηση στην έγκριση του μνημονίου αύξησε κατά 5,5 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου στα 23 δισ. ευρώ από το αρχικό ποσό των 17,5 δισ. ευρώ.