Νομιμοποιούνται οριστικά οι πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, με την προϋπόθεση ότι οι παραβάσεις αυτές δεν παραβαίνουν το 40% των όρων δόμησης, που ισχύουν στην περιοχή που έχουν ανεγερθεί.


Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», στο σχέδιο νόμου για τις αυθαίρετες κατασκευές, που αναμένεται να παρουσιάσει εντός των ημερών, ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. 

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, όλες οι αυθαιρεσίες που δεν υπερβαίνουν το 40% του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου, όπως καθορίζεται στην οικοδομική άδεια, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η ρύθμιση καθορίζει ότι θα νομιμοποιούνται μέχρι και 20% των παράνομων εξωστών  και μέχρι 20% των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Στο νέο νόμο, προβλέπονται διαδικασίες νομιμοποίησης που δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες, αλλά θα δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαιρεσιών, με την πληρωμή ακόμη και ενός απλού παραβόλου των 500 ευρώ. Παράλληλα, όλα τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 θα θεωρούνται νόμιμα, είτε διαθέτουν άδεια είτε όχι.