Φαίνεται πως η πλειοψηφία των μετεχόντων στο σημερινό Eurogroup στο Δουβλίνο συμφωνεί σε μια επιμήκυνση επτά ετών για τα δάνεια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Παρ' όλο που οι δύο χώρες έχουν ζητήσει η παράταση να είναι δεκαπενταετής, με δηλώσεις του και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και ο  Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνουν λόγο για προσπάθεια να επιτευχθούν έστω τα επτά έτη.

«Ελπίζουμε πως θα πετύχουμε παράταση επτά χρόνων«, τόνισε και ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον Πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ.


Η κατάσταση όμως είναι περισσότερο περίπλοκη απ'ότι είχε προβλεφτεί, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε αρκετά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013. Η απόφαση αυτή στερεί από την κυβέρνηση της Λισαβόνας την δυνατότητα να εξοικονομήσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θέτει σε κίνδυνο την δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματος στο 5,5% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η Πορτογαλία, που δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει άλλα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της, έχει δεσμευτεί πως θα παρουσιάσει στους εταίρους της εγγυήσεις ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτό.