Κρίσιμες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και το μελλοντικό από το 2015 καθεστώς εκκαθάρισης, έχουν σήμερα στο Δουβλίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν και προβλέπει -μεταξύ άλλων- και κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν ζήτησε να επισπευσθούν οι διαβουλεύσεις.

Την ίδια ώρα, στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου θα είναι στα 10 δισ. ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Δουβλίνο. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε παράλληλα ότι η Σλοβενία δεν είναι στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας συμφωνίας ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

«Περιμένω να καταλήξουμε σε συμφωνία για παράταση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία» δήλωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η συμφωνία για την Κύπρο θα πάει την επόμενη εβδομάδα στη Bundestag προς ψήφιση.

Η Κύπρος δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα σήμερα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Νούνα, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου έχει επιλυθεί αρκετά καλά, οι διευθετήσεις για την κυπριακή διάσωση είναι κατάλληλες, και το κόστος σχετικά χαμηλό.

Επίσης τόνισε ότι δεν βλέπει κάποια ένσταση αρχικά, στην προσπάθεια παράτασης του ιρλανδικού δανείου και συμπλήρωσε πως, πλέον, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξετάζεται για το 2014. 

Προσηλωμένη στην διαφύλαξη του τραπεζικού απορρήτου θα παραμείνει η Αυστρία, όπως δήλωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με την ΕΕ.

«Η Αυστρία παραμένει προσηλωμένη στο τραπεζικό απόρρητο. Καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Δεν περιμένω ενοχλητικές ερωτήσεις», σημείωσε η Φέκτερ. 

Νωρίτερα, σε συνεντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ, Λικ Φρίντεν, είχε δηλώσει ότι δεν θα αυξήσουν την συμβολή τους, ύψους 10 δισ. ευρώ, στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις πληροφορίες ότι το κόστος διάσωσης της Κύπρου θα είναι τελικά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Επιστολές για επιπλέον βοήθεια από το Νίκο Αναστασιάδη

Την πρόθεση της Κύπρου να ζητήσει επιπλεόν βοήθεια ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του νησιού Νίκος Αναστασιάδης. 

Συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα απευθύνει επιστολές προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να επισημάνει την ανάγκη παραχώρησης επιπλέον βοήθειας. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε πως οι επιστολές προς τους κκ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι θα αναφέρονται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας ενόψει των κρίσιμων στιγμών που περνά η Κύπρος ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και των μέτρων που της επιβλήθηκαν. «Σήμερα θα απευθύνω επιστολές και προς τον κ. Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όπως βεβαίως θα απαντήσω και στην επιστολή του κ. Ντράγκι», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς πώς εκτοξεύθηκαν στα 23 δισ. ευρώ οι ανάγκες της Κύπρου σε χρηματοδότηση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν νομίζω να είναι τους τελευταίους τρεις μήνες. Είναι γενικότερα η όλη καθυστέρηση που οδήγησε εδώ που οδήγησε» Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.