Την έγκρισή τους στο μνημόνιο της Κύπρου έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζωνης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μνημόνιο εγκρίθηκε χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές. Η κυπριακή πλευρά είχε ζητήσει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από το δάνειο των 1 δισ. ευρώ καθώς η καθυστέρηση στην έγκριση του μνημονίου αύξησε τις κεφαλαιακές της ανάγκες κατά 5,5 δισ ευρώ. Ωστόσο την αντίρρησή της εξέφρασε ανοικτά η γερμανική πλευρά η οποία δήλωσε πως δεν διαπραγματεύεται κάτι τέτοιο. 

Αυτό εξάλλου επισημανε και ο πρόεδρος του  Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Δουβλίνο, ο οποίος δήλωσε πως το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου θα είναι στα 10 δισ. ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο, ότι οι συνομιλίες με την Κύπρο πάνε πολύ καλά και ότι πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα εργαλεία για την εκταμίευση του ποσού. 

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισεμπλουμ η συμεμτοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί το κυπριακό μνημόνιο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος και από άλλους παράγοντες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε τις κυπριακές εξελίξεις με βάση την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, όπως κατοχυρώνεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη». Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούσαν σε πώληση χρυσού από την Κύπρο ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως αν η Κύπρος πουλήσει χρυσό θα πρέπει αρχικά να καλύψει τις υποχρεώσεις της στο ELA. 

Η ανακοίνωση του Eurogroup 

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας για τους όρους που συνοδεύουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Η συμφωνία βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις παραμέτρους που είχαν τεθεί στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου. 

Το Eurogroup αποδέχεται με ικανοποίηση την αποφασιστική εφαρμογή από την πλευρά των κυπριακών αρχών των μέτρων για το resolution, την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, με στόχο τη διαχείριση της εύθραυστης και μοναδικής κατάστασης του κυπριακού τραπεζικού σύστηματος. 

Το Eurogroup συνιστά προς τις αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή αυτών των σημαντικών μέτρων και επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Κύπριοι πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες. 

Το Eurogroup είναι βέβαιο ότι η αποφασιστική δράση από κοινού με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προβλέπει το κυπριακό μνημόνιο θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμο μονοπάτι, βασιζόμενη σε σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο όσον αφορά στους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος από την Moneyval και ανεξάρτητο ελεγκτή, σε συνδυασμό με τη δέσμευση στο μνημόνιο για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος, μετά και τις σχετικές συστάσεις από τους ελεγκτές. 

Το Eurogroup εκτιμά πως όλα τα αναγκαία στοιχεία έχουν πλέον τεθεί σε εφαρμογή ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επίσημη έγκριση και από τον ΕSM του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ. Το Εurogroup λαμβάνει υπόψη του ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα εξετάσει στις αρχές του Μάη το αίτημα της Κύπρου, ώστε να παρασχεθεί στη Λευκωσία το ποσοστό της συνεισφοράς του Ταμείου ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Επομένως η συνεισφορά του ESM στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου θα είναι 10 δισ. ευρώ. Το Eurogroup αναμένει την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυπριακών και ρωσικών αρχών για την αναδιάρθρωση του δανείου που έχει λάβει από τη Μόσχα η Λευκωσία. 

Το Eurogroup εκτιμά ότι το ΔΣ του ESM θα συνεδριάσει έως τις 24 Απριλίου προκειμένου να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Κύπρο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του Μάη, οπότε και και εκτιμάται ότι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το ξέπλυμα χρήματος.