Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα της φοροδιαφυγής στην Ένωση κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πρακτική αυτή, η οποία στοιχίζει στην Ένωση έως και 1 τρισεκατομμύριο σε απολεσθέντα έσοδα κάθε χρόνο.

«Η φοροδιαφυγή είναι άδικη για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι εργάζονται σκληρά και καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους ώστε η κοινωνία να λειτουργεί», επισήμανε ο Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ σε μια ανακοίνωσή του η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα διαμέσου του Διαδικτύου.

«Αυτός είναι ο λόγος ο οποίος αποφάσισα να την θέσω στο πρόγραμμα στην επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 22α Μαΐου. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η πολιτική συγκυρία ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο Φαν Ρόμπεϊ, τα διαφυγόντα έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ από την φοροδιαφυγή ανέρχονται σε περίπου 1 τρισεκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

«Για να έχετε μια ιδέα, ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ισούται σχεδόν με ολόκληρο το ΑΕΠ, δηλαδή το σύνολο του εισοδήματος, της Ισπανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι επίσης εκατονταπλάσιο από το δάνειο που εγκρίθηκε πρόσφατα να δοθεί στην Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.