Αντιμέτωπη με έναν στυγνό εκβιασμό ή συμφωνία με την τρόικα ή κίνδυνος υιοθέτησης του κυπριακού μοντέλου διάσωσης, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι την Τρίτη, για να λάβει την επόμενη δόση.  


Ο αργός ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ευρωπαίους εταίρους μας οι οποίοι σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική πλευρά.  

Όπως διαμηνύουν κορυφαίοι αξιωματούχοι η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου διάσωσης, με κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, είναι κοντά και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με την Ελλάδα όπως όλα δείχνουν να αποτελεί την επόμενη χώρα εφαρμογής.  

Η ολιγωρία στις διαπραγματεύσεις τείνει να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα «προ Κυπριακού» τύπου που ακολουθεί η χώρα μας, με δάνειο συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ μέσα από το οποίο γίνεται και η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.  

Το τελεσίγραφο εστάλη χθες από τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει τους ρυθμούς της, ενώ λίγο αργότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Times, τάχθηκε υπέρ του κουρέματος των καταθέσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.  

«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταθεροποιήσουμε τις τράπεζες και να μειώσουμε τα ρίσκα, τα οποία θα πρέπει να εγγυηθούν οι μεγαλοκαταθέτες», ήταν η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με την οποία έστειλε το μήνυμα στην ελληνική πλευρά αλλά και στις άλλες χώρες που βρίσκονται υπό τον κλοιό των μνημονίων.   
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στο μέλλον με τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Ευρώπη, δηλώνοντας όμως πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι ασφαλείς…   

ΑΓΓ.ΚΙΛ.