Απέρριψε κατηγορηματικά ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τις κατηγορίες ότι η χώρα του είναι κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και φορολογικός παράδεισος, καλώντας παράλληλα τους ευρωπαίους εταίρους να επεκτείνουν στις χώρες τους τον έλεγχο που επέβαλαν στην Κύπρο.


Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εκθέσεις αναλυτών, από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, περιλαμβανομένης της MONEYVAL, που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η Κύπρος δεν είναι αυτό που την κατηγορούν.

Δήλωσε επίσης βέβαιος πως η ανεξάρτητη έρευνα που θα γίνει με εντολή της Ε.Ε. για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα διεθνή πρότυπα.

Ο κύπριος πρόεδρος κατηγόρησε τους ευρωπαίους εταίρους για υποκρισία, γιατί, όπως είπε, δεν βλέπουν πως ορισμένες επιχειρήσεις τους που εμπλέκονται στη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών καιροφυλακτούν κατά του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Κύπρου για να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο. «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου -για να μην πω την αγανάκτησή μου- γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Κατά ένα ειρωνικό τρόπο οι κυβερνήσεις τους υποστηρίζουν πως αυτοί οι πόροι κατατέθηκαν και επενδύθηκαν στην Κύπρο μέσω δραστηριοτήτων ξεπλύματος χρήματος» σημείωσε ο κ. Αναστασιαδης και ζήτησε ο έλεγχος που γίνεται στην Κύπρο να επεκταθεί σε όλα τα μέλη της Ε.Ε..