Πρόγραμμα ρύθμισης δανείων: Για 200.000 νοικοκυριά με εισόδημα ως 35.000 ευρώ

Πρόγραμμα ρύθμισης δανείων: Για 200.000 νοικοκυριά με εισόδημα ως 35.000 ευρώ

Οριστικοποιήθηκε  μεταξύ υπουργείου και Τρόικας σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών που έχουν ενυπόθηκα δάνεια.Το υπουργείο Ανάπτυξης αποστέλλει εντός των ημερών το νομικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι το τέλος του Μαίου θα έχει ψηφιστεί. Το πρόγραμμα αφορά ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και  όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου.

Οι ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται, αφορούν 200.000 νοικοκυριά που έχουν πληγεί εισοδηματικά από την οικονομική ύφεση.

Το υπουργείο κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων, οι οποίοι σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν 110.000.

Οι κυριότερες αλλαγές και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

Αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο, πάνω από 25.000 ευρώ και χαμηλότερα από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Δημιουργούνται κατά πληροφορίες δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος.

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα  είναι το εισόδημα  να είναι μειωμένο, λόγω κρίσης, 35% σε σχέση με το 2010. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.
Ως εισόδημα θεωρείται το φορολογητέο συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταλαμβάνει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος.

Οσον αφορά τους ανέργους, προβλέπεται να πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο 1,5%.  
Επίσης δίνεται τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης, δηλαδή τόκος που θα είναι 1,5% συν πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Η δόση, πάντως, δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.
Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί, υποχρεούται σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα. Μία φορά το χρόνο η τράπεζα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.
 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο