Οι 20 προτάσεις που προκρίθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», με συνδιοργάνωση από κοινού του ΣΕΒ και της Eurobank, παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη από μια σειρά εκθέσεων οι οποίες θα γνωρίσουν στο ευρύτερο κοινό την πρωτοποριακή δουλειά των Ελλήνων ερευνητών και, ταυτόχρονα, θα φέρουν σε επαφή την ερευνητική με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον κόσμο των εργαστηρίων και το χώρο της παραγωγής.

Οι 20 προτάσεις αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ώριμα για παραγωγική υλοποίηση, συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, ενώ από επιχειρηματική σκοπιά προωθούν και ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν κλάδοι όπως πληροφορικής, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας, ιατρικής τεχνογνωσίας, περιβάλλοντος, βιολογίας, τροφίμων, μικροηλεκτρονικής αλλά και άλλα.

Στην εκδήλωση με θέμα «Έρευνα Καινοτομία Επιχειρηματικότητα – Προϋποθέσεις Ανάπτυξης» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης  τόνισε ότι «η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνιστά τη μεγαλύτερη εθνική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Και είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή λοιπόν είναι πολύ σημαντική, διότι εστιάζει σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία: στην ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στη συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, στην καινοτομία και την εξωστρεφή δραστηριότητα». Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάτπυξης, επεσήμανε ο Υπουργός «το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες για να καταστεί η χώρα κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, της Μεσογείου αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Το μέλλον δε μπορεί να προβλεφθεί, μπορεί όμως να διαμορφωθεί! Και το μέλλον διαμορφώνεται από εκείνους που επεκτείνουν τη γνώση και τολμούν να δράσουν. Έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες και δράσεις μας στη σύνδεση ή αλλιώς στη συνέργεια, στη σύμπραξη όλων των διαφορετικών τομέων από την έρευνα και τη καινοτομία έως το σπόρο και τη γεωργία, και από εκεί στη βιομηχανία μεταποίησης, στη διακίνηση και εμπορία μέχρι τον καταναλωτή. Το «πάντρεμα» με άλλα λόγια του παραγωγικού τομέα του πρωτογενούς, με τον δευτερογενή που είναι η μεταποίηση, αλλά και τον τριτογενή, δηλαδή τις υπηρεσίες».

Κλείνοντας ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι «η υιοθέτηση τέτοιων καινοτομικών δράσεων που θα συντελέσει στο άνοιγμα νέων αγορών και την αύξηση των εξαγωγών και των πωλήσεων είναι ρεαλιστική για την Ελλάδα, μια κατεξοχήν γεωργική χώρα, με κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, που διαθέτει πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά κέντρα, ενώ και η παρατηρούμενη τάση επιστροφής νέων ανθρώπων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο στον αγροτικό τομέα ευνοεί ιδιαίτερα μια τέτοια εξέλιξη.

Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η εξωστρέφεια πρέπει να ενσωματωθεί στον τρόπο σκέψης μας, πρέπει να εμπεδωθεί ως κύριο και διαρκές χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας μας εάν θέλουμε η οικονομία μας να έχει μέλλον» κατέληξε.

Ο Γενικός Διευθυντής Corporate Banking της Eurobank κ. Γιώργος Μαρίνος στην ομιλία του σημείωσε ότι ο όμιλος της Eurobank από το 2009 τοποθετήθηκε δημόσια αναλαμβάνοντας μία σειρά  πρωτοβουλιών  που στόχο έχουν να υποστηρίξουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο  εστιασμένο στην εξωστρέφεια, την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης και την καινοτομία, ως τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών εντάσσεται και ο Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που έχει στόχο την ανάδειξη  της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της Ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για μια καινοτόμα ενέργεια μέσα από την οποία αναδείχθηκε ξεκάθαρα μια αλήθεια: Η αποξένωση της ακαδημαϊκής κοινότητας από τον επιχειρηματικό κόσμο και η τεράστια απώλεια εθνικού πλούτου που αυτή συνεπάγεται.  Ο ΣΕΒ και η Eurobank αποφάσισαν μια σειρά ενεργειών για το γεφύρωμα της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, τη χρηματοδότηση, εκπαίδευση, mentoring και networking των νέων καινοτόμων επιχειρηματιών». Είναι αξιοσημείωτο συνέχισε ο κ. Μαρίνος ότι «η κρίση στοίχισε στην ΕΕ 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και μείωση 1000 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση του ΑΕΠ. Ο στόχος του 3% του ΑΕΠ για Ερευνα και Τεχνολογία έως το 2020 εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει 3,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ κατά 800 δισ. ευρώ έως το 2025». Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της περιορισμένης ρευστότητας ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank τόνισε ότι «η αποκατάσταση υγιών συνθηκών ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα είναι μια από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο προβληματισμού, αποφάσισε η Τράπεζά μας να συμμετέχει σαν Anchor Partner στο νέο κεφάλαιο Odyssey Fund  Το Odyssey συστάθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Jeremie, με τη συμμετοχή της Eurobank και ιδιωτών επενδυτών και επενδύει μετοχικά σε νεοσύστατες καινοτόμες εταιρίες του κλάδου Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα».

Εκπροσωπώντας τον ΣΕΒ η Ταμίας του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Σοφία Εφραίμογλου στον χαιρετισμό της σημείωσε:

«Η μεγάλη επιτυχία των διαγωνισμών καινοτομίας που διοργανώνει η Eurobank σε συνεργασία με τον ΣΕΒ αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα νέοι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες αντιστέκονται στις σειρήνες των εύκολων επιλογών και διαπρέπουν με σκληρή δουλειά, φαντασία και συνέπεια. Γιατί κατανοούν πόσο είναι αναγκαίο να ξαναγίνουμε μια κοινωνία δράσης και δυναμικής προσαρμογής, ικανή να αναμετρηθεί με το μέλλον. Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank έχει στόχο να υπερπηδήσει τα θεσμικά και πρακτικά εμπόδια στην καινοτομία και να καταδείξει ότι μέσα σ’ ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την τόλμη, η καινοτομία μπορεί να ανθίσει. Στόχος μας είναι πάντα να αναδείξουμε το πλούσιο σε ιδέες και ανθρώπους υπέδαφος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, να προσφέρουμε προοπτική σ’ αυτούς που θέλουν και μπορούν και να συνεισφέρουν στην έξοδο της χώρας μας , όχι απλά από το οικονομικό, αλλά πολύ περισσότερο από το διανοητικό τέλμα στο οποίο έχει πέσει.»

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του επεσήμανε πως  «η ιδιωτική πρωτοβουλία, συναντάει ακόμα και σήμερα, τεράστια εμπόδια, που σχετίζονται κυρίως με τη γραφειοκρατία, αλλά και την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα υποστηρίξουν την μετατροπή μια ιδέας ή της έρευνας, σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η κατάσταση αυτή κοστίζει στη χώρα μας. Κοστίζει σε ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι νέοι, τα καλύτερα μυαλά, μεταναστεύουν αναζητώντας διεξόδους. Κοστίζει σε δημιουργικότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα, καθώς οι περισσότερες ιδέες δεν φτάνουν ποτέ, στο να υλοποιηθούν. Κοστίζει σε προστιθέμενη αξία, την οποία θα απέδιδε στην Ελλάδα η διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού. Κοστίζει στην ανάπτυξη, καθώς αποθαρρύνονται νέες επενδύσεις, που φέρνουν εισόδημα και θέσεις εργασίας». Καταλήγοντας ο κ. Τζιτζικώστας σημειώσε ότι «πρέπει λοιπόν, όλοι στους τομείς ευθύνης και αρμοδιότητάς μας, να επιδιώξουμε θεσμικές αλλαγές, ώστε να διαμορφωθεί και στη χώρα μας, ένα νέο περιβάλλον εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θεσμοθετήσαμε, πρώτοι σε όλοι την Ελλάδα, την Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών.

Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στα τρία αυτά στοιχεία, στους πυλώνες δηλαδή, της αναπτυξιακής μας προσπάθειας και του στόχου μας, να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία ως την πιο φιλική Περιφέρεια προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, εγχώρια και διεθνή. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια, για να ανοίξουμε την περιοχή μας στον κόσμο και τις ευκαιρίες, που γεννούν οι διεθνείς συνεργασίες. Επενδύουμε στην καινοτομία, φέρνοντας κοντά την εφαρμοσμένη έρευνα με τον πρωτογενή τομέα και τις επιχειρήσεις. Επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, για να διασφαλίσουμε την ταχύτητα, αλλά και τη διαφάνεια στις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των κ.κ. Πέτρου Σουκουλιά, Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, Prisma Electronics ΑΒΕΕ,  Δημήτρη Στρατάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου U&S Unismac ΑΒΕΕ, Μαρκέλλα Ψυμάρνου, Γενικού Διευθυντή, Vidavo AE και Dr. Christos Vasilakos Programme Officer – EU Policies/ ESFRI Secretariat. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ράλλης Σπανδωνίδης, Σύμβουλος Διοίκησης της Eurobank .

Αναλυτικά οι 20 προτάσεις είναι:

(4006 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Ανάπτυξη φυσικών απορρυπαντικών εξαιρετικής καθαριστικής απόδοσης φιλικών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.  Fleriana το φυσικό απορρυπαντικό», Provipax A.E., με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Κωνσταντίνο Γούλιαρη

(4038 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Εύχρηστη συσκευή γενετικών αναλύσεων με τεχνολογία κινητών τηλεφώνων και προοπτική χρήσης στις αναπτυσσόμενες χώρες», Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με εκπρόσωπο ομάδας τη Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια και Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Ηλέκτρα Γκιζελή
(4213 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Ολοκληρωμένο σύστημα προηγμένης φίλτρανσης και ηλεκτρολυτικής απολύμανσης θαλασσινού νερού με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας», ERMA FIRST ESK ENGINEΕRING SOLUTIONS S.A., με εκπρόσωπο ομάδας τον Χημικό Μηχανικό MSc, κ. Κωνσταντίνο Σταμπεδάκη,
(4572 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Υγιεινό snack ελιάς σε καινοτόμο συσκευασία», Gaea, με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Άρη Κεφαλογιάννη
(4656 - ΕΡΕΥΝΑ)  «LMNT II Φορητή συσκευή λέιζερ για τον ταχύ και άμεσο προσδιορισμό χημικών στοιχείων σε στερεά υλικά», Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) -  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με εκπρόσωπο ομάδας τον κ.Παναγιώτη Σιώζο
(4685 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Ελληνική Πρόπολη με υψηλή αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση», APIVITA A.E.B.E. Καλλυντικά- Διαιτητικά- Φάρμακα, με εκπρόσωπο ομάδας την κα Παναγιώτα Δραγάνη
(5035 - ΕΡΕΥΝΑ)  «COSSMOS:  Υπολογιστικό εργαλείο για την ανάλυση και βελτιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων πλοίου», Τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας Det Norske Veritas ΑΕ, με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Νικόλαο Κακαλή
(5134 - ΕΡΕΥΝΑ)  «Ηλεκτρονικό Σύστημα Φροντίδας και Διασφάλισης Θεραπείας», εταιρεία PCC Hellas Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ, με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Γεώργιο Μαζαράκη
(5189 - ΕΡΕΥΝΑ)  «Νανοτεχνολογία, προστασία περιβάλλοντος & βελτίωση ανθρώπινης ζωής», Οnex Global Nanotechnologies (Glonatech Α.Ε.), με εκπρόσωπο ομάδας τον Δρ. Στέφανο Νιτοδά
(5454 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Λειτουργικά τρόφιμα από τα απόβλητα ελαιουργείων», εταιρία Phenoliv AB, με εκπρόσωπο ομάδας τον Δρ. Χάρη Γαλανάκη
(5498 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Σχεδιασμός και Κατασκευή Ηλεκτρικού Οχήματος με πολύ χαμηλό κόστος, με χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας Παραμετρικού Πλαισίου και στοιχείου Αναρτήσεως», Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης Οχημάτων, με εκπρόσωπο ομάδας τον Δρ. Δημήτριο Χατζηκακίδη
(5635 - ΕΡΕΥΝΑ)  «NOOWIT: ένα περιοδικό που σε μαθαίνει», υπό σύσταση εταιρεία NOOWIT,με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Νικόλαο Νανά
(5998 - ΕΡΕΥΝΑ)  «Έξυπνες, νανοδομημένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια», Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Ευάγγελο Γογγολίδη
(6075 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Μέθοδος ανίχνευσης ενδοκυττάριων μικροοργανισμών στα σπερματοζωάρια για αποφυγή δημιουργίας μολυσματικών ή/και αντιγονικών εμβρύων», εταιρεία Locus Medicus Α.Ι.Ε. Ιδιωτικό Πολυιατρείο, με εκπρόσωπο ομάδας τονΆγγελο Γκριτζάπη Ph.D.
(6108 - ΕΡΕΥΝΑ)  «Σύστημα για την προκαταρκτική αξιολόγηση επιπτώσεων επιλεγμένων μεγεθών νανοσωματιδίων στην υγεία», Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με εκπρόσωπο ομάδας την κα Ελένη Παπαϊωάννου
(6193 - ΕΡΕΥΝΑ)  «Φωτονικός αισθητήρας για την καταγραφή καταπονήσεων του ανθρώπινου δέρματος σε προσθετικά μέλη και αναπηρικά αμαξίδια», - Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) - Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με εκπρόσωπο ομάδας τον Δρ. Σταύρο Πισσαδάκη
(6195 - ΕΡΕΥΝΑ)  «Φασματική Μηχανική Υπερ-Όραση για Έγκαιρη και Αναίμακτη Διαγνωστική», Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών - Πολυτεχνείο Κρήτης, με εκπρόσωπο ομάδας τον Αν. Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής, κ. Κωνσταντίνο Μπάλα
(6250 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «SEATRAC - Διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα», ΤΟΒΕΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ε.Π.Ε. - τεχνοβλαστός Πανεπιστημίου Πατρών, με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Ιγνάτιο Φωτίου,
(6259 - ΕΡΕΥΝΑ)  «Ρομποτικά κεραιοσυστήματα αυτόματης επιτήρησης και ελέγχου», FASMETRICS AE, με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Δημήτρη Κολοκοτρώνη

(6296 - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ)  «Μετρώντας την ποιότητα της Όρασης», SinusMedii Ε.Π.Ε., με εκπρόσωπο ομάδας τον Δρ. Χαρίλαο Γκίνη