Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε χθες ο χρυσός, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να υποχωρεί σε χαμηλά δύο ετών, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.400 δολαρίων ανά ουγκιά.

Η «βουτιά» του χρυσού -που στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει σημειώσει τις χειρότερες απώλειες των τελευταίων τριάντα ετών- αντικατοπτρίζει την έξοδο των αντισταθμιστικών ταμείων από την αγορά, αλλά και τη μείωση της έκθεσης των επενδυτών, όχι μόνο στο χρυσό, αλλά και σε πετρέλαιο, σιτηρά, χαλκό και άλλα εμπορεύματα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο χρυσός κατέγραφε απώλειες 8%, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε υποχωρήσει κατά 5,3%. Η τιμή σποτ του πολύτιμου μετάλλου άγγιξε ναδίρ διετίας, στα 1.356,85 δολάρια ανά ουγκιά -στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2011-, γεγονός που επιβεβαιώνει όσους αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 12ετές «ράλι» του χρυσού έχει φθάσει στο τέλος του, με τους επενδυτές να μην αναζητούν πλέον το «καταφύγιο» στο χρυσό. Από τις αρχές του έτους, όμως, ο χρυσός έχει υποχωρήσει περίπου 15%.

Ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, προειδοποιούν για επιτάχυνση της «κατρακύλας» του χρυσού, συστήνοντας στους επενδυτές να πωλήσουν. Η πρόθεση της Κύπρου να διαθέσει προς πώληση μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα άσκησης πιέσεων στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζιμ Ρότζερς, που είχε προβλέψει το 1999 την έναρξη του ράλι στις αγορές εμπορευμάτων, υποστηρίζει ότι η τιμή του χρυσού χρειάζεται διόρθωση και ότι θα αρχίσει και πάλι να αγοράζει, εάν υποχωρήσει αρκετά. Η Goldman αναθεώρησε τον τρίμηνο στόχο της για την τιμή του χρυσού στα 1.530 δολάρια ανά ουγκιά (από 1.615 δολάρια ανά ουγκιά), ενώ υποβάθμισε και την πρόβλεψη 12μήνου, στα 1.390 δολάρια από 1.550 δολάρια ανά ουγκιά.

 

Πηγή: naftemporiki