current views are: 1

16 Απριλίου 2013
Δημοσίευση09:59

ΔΕΗ: Απελευθέρωση τιμών από 1η Ιουλίου- Mικρές αυξήσεις από 1η Μαϊου

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούλιο η ΔΕΗ θα μπορεί να προχωρήσει όποτε και όσο θέλει στις αυξήσεις που απαιτείτα για να αντανακλούν τα τιμολόγια τα πραγματικά της κόστη.

Δημοσίευση 09:59’
αρθρο-newpost

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούλιο η ΔΕΗ θα μπορεί να προχωρήσει όποτε και όσο θέλει στις αυξήσεις που απαιτείτα για να αντανακλούν τα τιμολόγια τα πραγματικά της κόστη.

Μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου και …ελεύθερες αυξήσεις από την 1η Ιουλίου ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή οδηγεί ακόμη πιο γρήγορα σε μεγάλες αυξήσεις τιμών από αυτές που προϋπολόγιζε η ΔΕΗ.  

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρείας σε πρόσφατη παρουσίαση σε αναλυτές, η διοίκησή της έχει ζητήσει αύξηση στα τιμολόγια χαμηλής τάσης ύψους 2,7% το Μάιο και 5,6% τον Ιούνιο

To πλάνο των αυξήσεων αυτών είναι προγραμματισμένο με βάσεις τις μνημονιακές δεσμεύσεις της ΔΕΗ για τα τιμολόγιά της, ώστε αυτά να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη της επιχείρησης. Η δέσμευση της ΔΕΗ είναι να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες αυξήσεις μέχρι τον Ιούλιο όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να μετακυλιστεί το σύνολο των αυξήσεων και μέχρι το 2014.

Ομως εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει την απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούλιο η ΔΕΗ θα μπορεί να προχωρήσει όποτε και όσο θέλει στις αυξήσεις που απαιτείτα για να αντανακλούν τα τιμολόγια τα πραγματικά της κόστη.

Ηδη με βάση το πλάνο των αυξήσεων πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις στα τιμολογία τον Ιανουάριο. Με βάση τις προγραμματισμένες αυξήσεις, η διοίκηση της εταιρείας  προβλέπει έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2013 ενώ οι πωλήσεις ενέργειας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 16,5-17%, σύμφωνα με όσα αναφέρει για την τηλεδιάσκεψη η IBG. 

«Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την προσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου και ακολουθεί το επόμενο βήμα την 1η Μαΐου. Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση. Η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ. Με τη γνώμη της ΡΑΕ πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι «αξιολογούμε τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών για να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για τα εγχώρια κοιτάσματα και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την αξιοποίησή τους σε μεγάλη κλίμακα, αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία».

Τέλος, αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα, που είναι ζωτικό κομμάτι των εμπορικών και ναυτικών δρόμων που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση να επεκτείνει τον ρόλο της στην ενέργεια. «Βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση. Υλοποιούμε όσα χρειάζονται για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο και δρομολογούνται ενεργειακά σχέδια που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν πολύ μακρινά», κατέληξε ο υφυπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, την κύρωση του μνημονίου κατανόησης για τον αγωγό IGI (Ελλάδα- Ιταλία) που εξακολουθεί να αποτελεί έργο ενδιαφέροντος για ΕΕ, κ.α.

 


σχετικα αρθρα