Απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν την συμφωνία με την τρόικα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας η ελληνική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει 15.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2014 εκ των οποίων οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013. Από την απομάκρυνση των υπαλλήλων το δημόσιο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα θα έχει ένα πολύ σημαντικό όφελος.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα ειναι εθνικός στόχος ο προϋπολογισμός να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και εάν συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο δεν θα ληφθούν νέα μέτρααλλά θα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν νέοι τρόποι ανακούφισης από το χρέος. 

Παράλληλα μετέφερε ενα μήνυμα αισιοδοξίας αλλά όχι εφυσηχασμού αφού όπως εξήγησε είναι δύσκολος ο δρόμος μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση να ενσωματώσουν τις μικρές τράπεζες.

Για τις ληξιπρόσθεσμες οφειλές και τα «κόκκινα δάνεια» ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση, όσοι έχουν προχωρήσει ήδη σε μία ρύθμιση των οφειλών τους και είναι συνεπείς στις αποπληρωμές τους. 

Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν όσοι χρωστούν στις εφορίες και στα ταμεία, πλην όμως δεν μπορούν να καταβάλουν αυτά τα ποσά, τα οποία κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Για τους ανέργους προβλέπεται να καθιερωθεί μεγάλος αριθμός ενιαίων δόσεων. 

Για οφειλές από 75.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ απαιτείται υπογραφή λογιστή για την υπαγωγή στο μέτρο των δόσεων, ενώ για πάνω από 300.000 ευρώ έγγραφες υποθήκες. 

Την ίδια ώρα ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι εξετάζεται αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο θα θεωρείται ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή. Το όριο από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα εξετάζεται να αυξηθεί στα 10.000 ευρώ.  

Σχετικά με το «χαράτσι» στα ακίνητα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει οριζόντια μείωση σε ποσοστό 15% του υφιστάμενου χαρατσιού στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  

Από τη μείωση αυτή προκύπτει «τρύπα» στα έσοδα 280 εκατ. ευρώ την οποία και θα πληρώσουν όσοι έχουν εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια και κτίσματα. Σημειώνεται ότι από το 2014 ο νέος φόρος θα εισπράττεται από τις εφορίες και όχι από τη ΔΕΗ. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι περίπου 20 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες. Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο κ. Σταίκούρας υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετες επεμβάσεις καθώς ο προϋπολογισμός πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις. 

Στις 2 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια.