Η υποχρέωση για 15.000 απολύσεις υπήρχε στο μνημόνιο από το 2011, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. 


Μιλώντας στους «Νέους Φακέλους» του ΣΚΑΪ, ο κ. Μανιτάκης εξήγησε ότι ενώ μέχρι τώρα έτσι όπως διατυπώνονταν, ίσως αφηνόταν να εννοηθεί «ότι θα μπορούσαν να γίνουν αθρόες, οριζόντιες, αυθαίρετες απολύσεις», τώρα αυτό που μπήκε στο μνημόνιο, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, ήταν ότι «αυτές οι αναγκαστικές αποχωρήσεις πρέπει να προέρχονται από ορισμένες πηγές, να ακολουθούν κάποιους κανόνες και κάποιες διαδικασίες και να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και κυρίως να γίνονται μετά από μελέτες και από αξιολόγηση». 

Ο υπουργός εξήγησε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, σταδιακά όμως, αρχίζοντας ήδη από τους πρώτους μήνες και στη διάρκεια του 2014, θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 αποχωρήσεις. «Ανά τετράμηνο, υπάρχει ένας στόχος», σημείωσε.

Όσον αφορά στο που θα βρεθούν, δήλωσε ότι η μία «πηγή» είναι αυτοί οι οποίοι είναι πειθαρχικά υπόλογοι για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Όπως είπε, την τελική κρίση θα την κάνουν τα αρμόδια όργανα: τα Πειθαρχικά όργανα ή το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Όπως σημείωσε «εμείς σε αυτό το καινούργιο δεσμευθήκαμε ότι πρέπει ως πολιτεία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να συντομεύσουμε τις προθεσμίες ώστε αυτή η νοσηρή ούτως ή άλλως, κατάσταση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, για το συμφέρον της πολιτείας, για το συμφέρον και την τιμή των δημοσίων υπαλλήλων που διασύρονται, αλλά και για το συμφέρον των ίδιων. Εάν είναι αθώοι να αθωωθούν».

Αναφερόμενος στα Πειθαρχικά συμβούλια, έκρινε πολύ σημαντικό το ότι επί κυβερνήσεων Παπαδήμου, όταν ήταν Υπουργός Επικρατείας ο τέως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Σταυρόπουλος, αποφασίστηκε στο εξής τα Πειθαρχικά Συμβούλια να απαρτίζονται από δικαστικούς λειτουργούς, ενώ μέχρι πρότινος απαρτίζονταν κατά τα 2/3 από δημόσιους υπαλλήλους. 

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε το θεσμό της αυτοδίκαιας αργίας προσθέτοντας δύο ακόμα αδικήματα και απ’ αυτή την ενεργοποίηση προέκυψε ότι 840 ή 890 δημόσιοι υπάλληλοι που ήτανε ποινικά υπόδικοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα έπρεπε να εμπέσουν στο καθεστώς της αργίας και άρα αυτοί να πάρουν το 1/3 του μισθού τους. Αναφορικά με το σύνολο των υπαλλήλων που θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εκτίμησε ότι θα είναι περισσότεροι από 1000.

Αναφερόμενος σε όσους έχουν δηλώσει ψεύτικα προσόντα, είπε ότι «υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες, υπάρχει το σώμα των ελεγκτών, των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει και μια συλλογική ευθύνη των αρμοδίων αρχών και ιδίως και των υπηρεσιών προσωπικού ή διοικητικού, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τους φακέλους», προσθέτοντας ότι «οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των προσόντων μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε στιγμή», αλλά «δεν μπορεί να αξιολογηθεί ένας υπάλληλος με οποιαδήποτε διαδικασία». Όπως είπε «θα μετακινηθεί σύμφωνα με τα προσόντα του και ανάλογα με το εργασιακό του προφίλ και φυσικά θα πιστοποιηθεί ότι τα προσόντα του είναι εντάξει». 

Η δεύτερη πηγή απ’ όπου θα βρεθούν οι 15.000 υπάλληλοι, είναι από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί η χώρα να δυσφημείται, δεν μπορεί να δυσφημούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί ο μοναδικός λόγος συζήτησης να είναι αυτός, το πώς θα φύγουνε και τι θα γίνει με αυτούς τους οργανισμούς που εν πάση περιπτώσει είτε είναι περιττοί είτε είναι άχρηστοι και να μην συζητάμε για την ουσία της διοικητικής μεταρρύθμισης... 

Είμαστε αποφασισμένοι με σύστημα, με αξιολόγηση των δομών, με μελέτες σκοπιμότητος, το συντομότερο δυνατό συνολικά η κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, να καθορίσουμε ποιοι οργανισμοί δεν χρειάζεται να υπάρχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί την απόφαση για τις μειώσεις υπαλλήλων στο δημόσιο δεν το ανακοίνωσε ο ίδιος, αλλά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και το ανέλαβε ο κ. Σαμαράς, είπε ότι «έγινε μια συλλογική συζήτηση, δείχνει ότι υπάρχει μια συλλογική πολιτική ευθύνη και ότι εν πάση περιπτώσει αυτό σημαίνει τρικομματική κυβέρνηση.... Η διοικητική μεταρρύθμιση και η κατάργηση των οργανισμών δεν είναι υπόθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ούτε του Αντώνη Μανιτάκη».

Αναφερόμενος στον αριθμό των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν, όχι που θα φύγουν, από τους φορείς που είναι υπό συγχώνευση, ή υπό κατάργηση, ή υπό αξιολόγηση, οργανισμούς, εκτίμησε ότι μπορεί να είναι 50.000 με 70.000, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρόχειρη εκτίμηση. 

Ο υπουργός σημείωσε ότι η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση ενός Οργανισμού είναι αρμοδιότητα του κάθε Υπουργείου στο οποίο υπάγεται ο φορέας αυτός. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε. Εκείνο που δεν μπορώ ακόμα να προκαθορίσω με ακρίβεια είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί» σημείωσε.