Το περιβάλλον υψηλού κόστους ρευστότητας στο οποίο που ζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω των αδυναμιών των τραπεζών, δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για τη σύναψη συμφωνιών με ξένους επενδυτές, που πλέον δεν φοβούνται να επενδύσουν στην Ελλάδα και τις προοπτικές της, αποκτώντας, σε ελκυστικά τιμήματα, ποσοστά σε καλές εταιρείες.

Τις προηγούμενες μέρες, δέκα αγγλικά και αμερικανικά funds τα οποία συνολικά ελέγχουν κεφάλαια της τάξης των 15 δισ. ευρώ  επισκέφθηκαν την Ελλάδα και συναντήθηκαν με παράγοντες οικονομικούς και πολιτικούς σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η επενδυτική τράπεζα Exotix.

H Exotix  έχει πραγματοποιήσει 4 ανάλογες εκδηλώσεις, μέσα στους τελευταίους 15 μήνες, γεγονός που αποδεικνύει το αυξανομένο επενδυτικό ενδιαφέρον.  Οι επισκέπτες αυτή τη φορά ήταν 4 αμερικάνικα funds, 3 βρεταννικά, 1 από τη Βραζιλία και 2 από Ελλάδα. Συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

«Η αγορά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πέρυσι, με την κυβέρνηση να φαίνεται σταθερή και τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα μειωμένο ενώ και τα οικονομικά μεγέθη της χώρας βελτιώνονται», αναφέρθηκε απο την Exotix. Επισημαίνεται επίσης ότι την ανοδική πορεία των αποτιμήσεων των εταιρειών ανέκοψε η περιπέτεια της Κύπρου η οποία επανέφερε την αβεβαιότητα στο τραπέζι.

Ο Γιώργος Ζώης επικεφαλής του desk της Exotix για Ελλάδα και Κύπρο, ανέφερε ότι οι συναντήσεις κατέληξαν σε κάποια θετικά αποτελέσματα όπως τη συμφωνία της Baupost  να πάρει ποσοστό 5% στον OPAP. Αλλες εταιρείες που παρουσιάστηκαν ήταν οι  Motor Oil, η Coca Cola, o OPAP,o OTE , η Alpha Bank και ο  Ελλάκτωρ. 

Οι παρουσιάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων ωστόσο συνεχίζονται και σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά road show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, στις 5 και 6 Ιουνίου. 

Στο road show αναμένεται να συμμετάσχουν εταιρίες διαφόρων κλάδων και όχι μόνο προερχόμενες από τον δείκτη Large Cap. Στους  χορηγούς της φετινής διοργάνωσης θα είναι η Morgan Stanley.

Μ.Πρωτονοταρίου