Δεν αλλάζουν ιδιαίτερα τα δεδομένα που θα προκαλέσουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μετά την απελευθέρωσή τους από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, αφού η απελυθέρωση των τιμολογίων θα φέρει αυξήσεις. Το κόστος των ρύπων είναι μόνο ένας απο τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος ρεύματος το οποίο είναι ακόμη υψηλότερο από τα τιμολόγια..."Δεν έχει νόημα για τη ΔΕΗ να διατηρήσει  το μερίδιο 100% στη  λιανική. 

Στρατηγική της ΔΕΗ είναι να απελευθερώσει τη λιανική αγορά ενέργειας, αφήνοντας χώρο για τον ανταγωνισμό, και βασική προϋπόθεση για να μπουν και άλλοι στην αγορά είναι να αυξηθούν τα τιμολόγια ώστε να αποτυπώνουν τα κόστη και να δημιουργούν συνθήκες βιωσιμότητας", σημειώνει πηγή από την εταιρεία.

Αν και η χθεσινή απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περίφημο backloading εκτιμήθηκε ότι θα φέρει  μείωση στα τιμολόγια ρεύματος, κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.Το λεγόμενο backloading είναι η πρόταση να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατ. δικαιώματα εκπομπής και μέσω της τεχνητής έλλειψης να εκτιναχθούν προς τα πάνω οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων, αποφέροντας έσοδα στις κυβερνήσεις.  Η απόρριψη έγινε με 15 ψήφους διαφορά και στο ΕΚ δόθηκε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της πρότασης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις διαδραμάτισε η ομάδα των Φιλελευθέρων και ο έλληνας ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης.

Βέβαια η χθεσινή απόρριψη του Ευρωκοινοβουλίου δεν ολοκληρώνει τη διαδικασία, καθώς απομένουν αρκετές διαδικασίες για να θεωρηθεί αυτή η απόφαση οριστική. Η πρόταση για το backloading θα επιστρέψει στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για περαιτέρω διαβούλευση. Ομως οι ρύποι είναι χρηματιστηριακό προϊόν με αποτέλεσμα και μόνο η είδηση για την απόρριψη του backloading να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην ΕΕ όπου κατεγράφη νέο χαμηλό στα 2,93 ευρώ ο τόνος, ενώ σημαντική μείωση καταγράφει στα χρηματιστήρια της ενέργειας και η τιμή του ηλεκτρισμού (3% στη Γερμανία στα 39,6 ευρώ η μεγαβατώρα).

Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος, και έχει προαγοράσει μέρος των  ρύπων  κοντά στις τιμές αυτές με αποτέλεσμα οι χαμηλότερες τιμές που τελικά πιάνουν τώρα οι ρύποι στην αγορά να μην επηρεάζουν αναδρομικά τα κόστη της. Οπωσδήποτε βέβαια είναι θετική εξέλιξη η μείωση των τιμών των ρύπων και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα ετήσια κόστη της. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι για το 2013 το κόστος αγοράς ρύπων για τη ΔΕΗ έχει υπολογιστεί στα 315 εκ. ευρώ.  

Δηλώσεις Σκυλακάκη
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και μέλος της Κ.Ε. της Δράσης, δήλωσε: 

"Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από ελληνικής πλευράς (επί πολύ) έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το backloading, δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό. Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα". 

"Εάν είχε εγκριθεί το backloading, αυτό θα οδηγούσε στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και θα ήταν σε βάρος των καταναλωτών, προπαντός στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία". Αυτό τόνισε χθες στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια ο Θόδωρος Σκυλακάκης,

Όπως υποστήριξε, η όλη υπόθεση με το "backloading" γίνεται για να εισπράξουν τα κράτη επιπλέον ποσά, από τους πολίτες-καταναλωτές, μέσω της "πίσω πόρτας" και γίνεται προπαντός επειδή οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής αρνούνται να αποδεχθούν την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών στόχων της πρότασής τους. 

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη στην Ολομέλεια ήταν η εξής:

"Το "backloading" σημαίνει στην ουσία μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία. Υψηλότεροι λογαριασμοί εις βάρος του βιοτικού επίπεδου ανθρώπων σε απόγνωση και της ανταγωνιστικότητας οικονομιών σε κρίση. Γιατί όμως γίνεται το backloading, ενώ οι περιβαλλοντικοί μας στόχοι εκπληρώνονται; Όχι βέβαια για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις. Διότι οι επενδυτικές αποφάσεις που θα γίνουν από σήμερα και πέρα, θα επηρεαστούν αρνητικά από το "backloading", αφού τα έσοδά τους δεν θα εμφανιστούν πριν από το 2019-2020, όταν θα επανέρχονται τα δικαιώματα αυτά στην αγορά και οι τιμές θα πέφτουν!

Γίνεται λοιπόν για να εισπράξουν τα κράτη επί πλέον έσοδα από την πίσω πόρτα και γίνεται προπαντός διότι αρνούνται οι εμπνευστές της να αποδεχθούν ότι απέτυχαν παταγωδώς οι οικονομικοί στόχοι της κλιματικής μας πολιτικής, λόγω της αμερικανικής επανάστασης στο σχιστολιθικό αέριο και της ήττας στον τομέα των φωτοβολταϊκών από την Κίνα. Γιατί αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα."

Μ.Πρωτονοταρίου