Στο παράδειγμα της Wind και πώς άλλαξε πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο μέσα σε τρία χρόνια αναφέρθηκε  ο επικεφαλής της WIND  Νάσος Ζαρκαλής στην τοποθέτηση που έκανε το πρωί στο φόρουμ με θέμα «Αναμορφώνοντας την Ελλάδα για να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, την εργασία και την ανταγωνιστικότητα», στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

«Η επιτυχία στο παρελθόν κάθε άλλο παρά εγγυάται την μελλοντική επιτυχία, καθώς το κριτήριο επιτυχίας πλέον είναι η ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες» είπε ο κ. Ζαρκαλής φέρνοντας τη WIND ως παράδειγμα οργανισμού που κέρδισε τη μάχη της κρίσης.

«Το 2009, δε γνωρίζαμε όλες τις εξελίξεις που έμελε να βιώσουμε στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ξέραμε όμως ότι έπρεπε να αλλάξουμε και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο» τόνισε ο επικεφαλής της WIND.

«Το διάστημα που μεσολάβησε, οι αλλαγές στη WIND ήταν πολλές, δύσκολες αλλά αναγκαίες. Προχωρήσαμε σε δύο αναδιαρθρώσεις χρέους που οδήγησαν τελικά και σε αλλαγή μετόχων. Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που απέκτησαν την εταιρεία στο τέλος του 2010 πίστεψαν όχι μόνο στις προοπτικές της WIND αλλά και στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και επένδυσαν στην εξαγορά αυτή 800€ εκατομμύρια, κάνοντας τη μεγαλύτερη ξένη ιδιωτική επένδυση στη χώρα μας από την αρχή της κρίσης» σημείωσε ο κ. Ζαρκαλής.

Όπως είπε, οι επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις χρέους μηδένισαν τον δανεισμό της WIND, ωστόσο η εταιρεία προχώρησε και σε δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εγχώριας ύφεσης:

«Αλλάξαμε πλήρως το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των δομών, ο έλεγχος του κόστους σε κάθε επιμέρους δραστηριότητα της WIND είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το λειτουργικό μας κόστος κατά 40% και παράλληλα να αποκτήσουμε σημαντική ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτούμε τις ετήσιες επενδύσεις μας από ίδια κεφάλαια. Αποκαταστήσαμε έτσι πλήρως την ανταγωνιστικότητά της WIND στην αγορά, φροντίζοντας να περάσουμε το όφελος στον καταναλωτή. Η μείωση των τιμών μας την τελευταία 3ετία άγγιξε το 30%».

Ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε πως η ανάκαμψη της WIND είχε θετική επίδραση και στην ελληνική οικονομία, καθώς, όπως είπε, το 2011 ξεκίνησε τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου της υλοποιώντας μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, που συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά μέσο όρο οι ετήσιες επενδύσεις της WIND ξεπερνούν τα 60 ευρώ εκατομμύρια ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει επενδύσει από ίδια κεφάλαια πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας την παρέμβαση του στο συνέδριο Economist, o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς ανέφερε ότι η ιστορία της WIND είναι επίκαιρη τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για πολλές άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα: «Μοιράζομαι μαζί σας μια εμπειρία που δείχνει ότι υπάρχει διέξοδος, ακόμη και στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε, αρκεί να ανταποκριθούμε στις νέες, διαφορετικές και αυξημένες ευθύνες μας».