Στα 400 εκατομμύρια ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα εκτιναχθούν οι επενδύσεις στην κλινική έρευνα  από 80 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και 110 εκατομμύρια ευρώ το 2012.  Η κλινική έρευνα, ως μέγιστος αναπτυξιακός μοχλός, είναι το θέμα της εκδήλωσης – συνάντησης που διοργανώνει το φαρμακευτικό φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT (EBEA Pharmaceutical Forum Team) την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7).

Η Πολιτεία οφείλει με συνέπεια και σε διάρκεια χρόνου να καταστήσει σαφές ότι η κλινική έρευνα αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό και να παροτρύνει όλους τους δημόσιους λειτουργούς να γίνουν μέρος και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΒΕΑ.

Το φαρμακευτικό φόρουμ του EBEA, το EPhForT, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του, κατόρθωσε να συντονίσει και να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις για την έκδοση, σημαντικής κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις Κλινικές Μελέτες, με την στήριξη και ώθηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά και του Επίτιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Δημόπουλου, τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της ΕΕΔ για κλινικές μελέτες. Το EPhForT θα συνεχίζει να καταθέτει τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να αρθούν τα αντικίνητρα που αφορούν στις αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού, στη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά και στην απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και των κανόνων δεοντολογίας που διέπουν την διεξαγωγή και τον έλεγχο των κλινικών ερευνών.

Το EPhForT έχει καταφέρει, μέσα από την έκδοση αυτής, της σημαντικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, να κινητοποιήσει την συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο αναφοράς για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διεξαγωγή κλινικών ερευνών στην Ελλάδα, το οποίο υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επιστημονικής προόδου της χώρας μας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργείου Υγείας, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ).