Στα ξενοδοχεία και στο real estate επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες για να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κλάδος του τουρισμού εξάλλου θεωρείται ασφαλής επενδυτικά αφού δεν εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος ενός Grexit μοιάζει πια μακρινός.

«Η ελληνική αγορά κρύβει  ευκαιρίες σημαντικών αποδόσεων και αυτές αναζητούν οι επενδυτές», σημείωσε ο κ. Τάσος Τζαβέλλας επικεφαλής του αμερικάνικου επενδυτικού όμιλου  Carlton Group στην Ελλάδα  και επισημαίνει ότι στο μικροσκόπιο της εταιρείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή 12  ξενοδοχεία αλλά και κάποια σημαντικά ακίνητα τραπεζών. Οσο για τα τιμήματα ανέρχονται απο 30 εως 70 εκ. ευρώ ανά επένδυση και αφορούν κυρίως πλειοψηφικά αλλά και μειοψηφικά πακέτα.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ένα ξενοδοχείο για να ενδιαφέρει την Carlton, είναι να είναι τεσσάρων ή πέντε αστέρων, να έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία  και να βρίσκεται σε κορυφαία τουριστική περιοχή.

 Οπως εξηγεί ο κ. Τ.Τζαβέλλας πολλές τράπεζες έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή τους, όπως μεγάλες εκτάσεις γης σε τουριστικές περιοχές, τα οποία αν αξιοποιηθούν θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις.

Το ενδιαφέρον του ομίλου να επικεντρώνεται στα μεγάλα ξενοδοχεία, τις τουριστικές αναπτύξεις, τα δανειακά χαρτοφυλάκια και φυσικά τα ακίνητα του Δημοσίου.
Η Carlton Group έχει υλοποιήσει συναλλαγές πάνω από 100 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο και τα 40 δισ. επενδύθηκαν τα 3-4 τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της πιστωτικής ασφυξίας σε πολλές χώρες.

Η  Carlton επενδύει είτε η ίδια είτε με συνεργαζόμενα equity funds.H αμερικανική επενδυτική τράπεζα στον χώρο του real estate ιδρύθηκε το 1991 και έχει ολοκληρώσει συναλλαγές άνω των 100 δισ. ευρώ. Εχει γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Σικάγο, Μόσχα, Λος Αντζελες και Αθήνα, με το τελευταίο να καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Ευρασίας. Μεταξύ των πελατών συγκαταλέγονται οι: Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, UBS, Chevron, Deutsche Bank, Capital Partners, Capital One Bank, Commerce bank, ABN AMRO. Ο όμιλος ειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις χρεών, συγκέντρωση κεφαλαίων, ανακεφαλαιοποιήσεις εταιρειών, επενδύσεις στο real estate, κυρίως στο hospitality sector, αλλά και αγοράς χαρτοφυλακίων δανείων.

Μ. Πρωτονοταρίου