Σύνταξη σε ηλικία 55 ετών δικαιούνται 500.000 ασφαλισμένοι, που μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων και να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας.


Ουσιαστικά μία σειρά νόμων επιτρέπει την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος και οδηγεί στην «έξοδο» μέχρι και 12 χρόνια νωρίτερα (καθώς πλέον το γενικό όριο συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στο 67ο έτος). 

Καθοριστικός παράγοντας είναι το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, καθώς οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις αφορούν όσους «κλείδωσαν» δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 ή του 2012 (ανάλογα με την περίπτωση). 

Για τη θεμελίωση δικαιώματος υπάρχουν δύο «ταχύτητες», καθώς για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων αρκούν μόνο τα έτη ασφάλισης, ενώ για άλλες ομάδες απαιτείται η παράλληλη συμπλήρωση και του ορίου ηλικίας.

Κερδισμένες είναι οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να πάρουν είτε πλήρη είτε μειωμένη σύνταξη στα 55 (ανάλογα με το πότε είχαν θεμελιώσει δικαίωμα). Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη ισχύουν και για μεγάλες κατηγορίες γυναικών (που δεν έχουν ανήλικα).

Αυστηρότερο είναι το πλαίσιο για τους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 55. 

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ανήλικο τέκνο και 25ετία το 2012, ενώ ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν και για τους τριτέκνους (με 20ετία το 2012). Στο ΙΚΑ, σύνταξη στα 55 δικαιούνται οι άνδρες που συμπληρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης -εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα- μέχρι το τέλος του 2010.

Πηγή: ethnos.gr