Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα περικοπές δαπανών οι οποίες συνολικά φθάνουν το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας σήμερα για να αναπληρώσει τα μέτραλιτότητας τα οποία απέρριψε το συνταγματικό δικαστήριο.


 
Ο Λουίζ Μοράες Σαρμέντου, υφυπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έπειτα από μια ολονύχτια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του συμφώνησαν σε νέες περικοπές και σε μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,5% του πορτογαλικού ΑΕΠ φέτος, ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση των πιστωτών της χώρας για να εκταμιευθεί η προσεχής δόση του δανείου της, που ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι κρατικές δαπάνες προβλέπεται «να μειωθούν κατά 600 εκατ. ευρώ», είπε ο Σαρμέντου. 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα μέτρα περιστολής δαπανών όταν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε μέτρα λιτότητας που συμπεριλαμβάνονταν στο φετινό προϋπολογισμό δημιουργώντας μια ‘τρύπα’ 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ. 

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να θέσει όρια δαπανών «ανά υπουργείο», είπε ακόμη ο Σαρμέντου. «Τα μέτρα που εγκρίθηκαν αφορούν τις δαπάνες για το προσωπικό, αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και τρέχουσες δαπάνες», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Τα μέτρα αυτά συνολικά εξασφαλίζουν «περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 0,5% του ΑΕΠ». 

Τα νέα μέτρα που φέρονται να έχουν εγκριθεί από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αντιπροσωπεία της οποίας επισκέπτεται τη Λισαβόνα αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να παρουσιαστούν λεπτομερώς στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα τεθεί προς συζήτηση στην πορτογαλική βουλή τον Μάιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιγκέλ Ποϊάρες Μαδούρο.