Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη δήλωσε ότι παραμένει ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό ινστιτούτο ευρωπαϊκών αναλύσεων Open Europe.

«Εδώ και καιρό έχω συμβουλεύσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ επειδή το μονοπάτι της προς την ανταγωνιστικότητα μέσα από περικοπές είναι τόσο μακρύ που αν το επιχειρήσεις ασκείς υπερβολική πίεση στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό. Νομίζω ότι ο λαός δεν μπορεί να υπομείνει τόσο τεράστια προγράμματα λιτότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo. 

Πρόσθεσε ότι με το δικό της νόμισμα η Ελλάδα θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητά της και ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα αντί να εισάγουν για παράδειγμα τομάτες από την Ολλανδία. 

«Αυτή θα ήταν κατά τη γνώμη μου η λιγότερο προβληματική οδός προς την ανάκαμψη», συμπλήρωσε, τονίζοντας όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής στο ενιαίο νόμισμα εφόσον η χώρα θα πληρούσε τα κριτήρια ένταξης στο μέλλον. «Θα ήταν σαν η χώρα να έμπαινε προσωρινά στο νοσοκομείο», σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Ζιν.

Σχολιάζοντας την απόφαση συμμετοχής των μεγαλοκαταθετών στη διάσωση της Κύπρου εκτίμησε ότι συνιστά σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της κρίσης της ευρωζώνης από τη Γερμανία. Ο Γερμανός οικονομολόγος σημείωσε ότι η απόφαση του περασμένου καλοκαιριού να χρησιμοποιηθούν κονδύλια διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έπεισε πολλούς Γερμανούς πολιτικούς ότι επενδυτές και μεγαλοκαταθέτες και όχι οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που πρέπει να επωμίζονται το βάρος μιας τέτοιας διάσωσης, κάτι με το οποίο ο ίδιος συμφωνεί. 

Αναφορικά με την Κύπρο σχολίασε ότι οι εξελίξεις έχουν σημάνει την καταστροφή του τραπεζικού τομέα του νησιού, την οποία πάντως προοιωνιζόταν η υπερβολική διόγκωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Ζιν χαρακτήρισε επίσης «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί από το ενιαίο νόμισμα.