Η εφαρμογή ενός νέου γύρου μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στην Πορτογαλία αποτελεί το μόνο τρόπο για να αποφευχθεί μία κατάρρευση της χώρας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα νέα μέτρα αποτελούν «μονόδρομο», προκειμένου να εξισορροπηθούν οι περικοπές που πρόσφατα απορρίφθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Πρέπει να πείσουμε τάχιστα τους ευρωπαίους εταίρους μας πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπονομεύει τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό», υποστήριξε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Εάν δεν κάναμε το παραμικρό, η Πορτογαλία δεν θα εκπλήρωνε τους στόχους της. Δεν θα λαμβάναμε τις επόμενες δόσεις του δανείου και δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στις αγορές για να χρηματοδοτήσουμε το κράτος και την οικονομία. Η χώρα θα κατέρρεε», πρόσθεσε ο ίδιος στην επίκαιρη συζήτηση μετά την έγκριση από την κυβέρνησή του των νέων περικοπών.

«Τώρα που βρισκόμαστε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οδό της δημοσιονομικής σταθερότητας θα πρέπει να στοιχηματίσουμε σε ό,τι προωθεί την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη για να εγκρίνει τη στρατηγική της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Κοέλιου στο Κοινοβούλιο.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την Πορτογαλία να επιτύχει στην διαδικασία προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις αγορές. Η Πορτογαλία δεν θέλει ένα δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού», επισήμανε.