Σε μικρές αυξήσεις της τάξης του 1,5% στα τιμολόγια ρεύματος για τη δόση του Μαΐου προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Aλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σύμφωνα με την Καθημερινή, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ εισηγείται μεσοσταθμική αύξηση 21%.

Σημειώνεται ωστόσο ότι μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων από τον Ιούλιο του 2013...δεν θα χρειάζεται η έγκριση του υπουργείου για να προχωρήσει η ΔΕΗ στις αυξήσεις που επιθυμεί.

Την περασμένη Τετάρτη η  ΔΕΗ, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), περιόρισε την πρότασή της για αυξήσεις από το 25% στο 21%.  

Τον Ιανουάριο είχε εγκριθεί ένα συνολικό ποσοστό αυξήσεων  16,5% για τις τρεις δόσεις μέχρι τον Ιούνιο. Από αυτό, περίπου το 8% επιβάρυνε τα τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου και το υπόλοιπο αναμενόταν να επιμεριστεί σε δύο δόσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, με την πρώτη στο 2,7% και τη δεύτερη στο 5,3%. Με τα νέα μειωμένα κόστη, η δόση του Mαΐου αναμένεται να περιοριστεί πολύ κάτω από το προβλεπόμενο, με πιθανό ανώτατο όριο το 1,5%. Τα υπόλοιπα...θα τα περιμένουμε με την απελευθέρωση....

Η υποχώρηση της τιμής των CO2, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, όπως αναφέρει η Καθημερινή, δεν πρόκειται να επηρεάσει τα τιμολόγια σε αυτή τη φάση. Εξηγεί ότι η ΔΕΗ μπορεί να είχε υπολογίσει στα κόστη της τιμή 7 ευρώ αλλά η ΡΑΕ ενέκρινε τιμή 4,5 ευρώ και είναι αυτή που τελικά πέρασε στα τιμολόγια, και αντιπαρέρχεται τα επιχειρήματα για υπερκέρδη της επιχείρησης από τη διαφορά στην απόκλιση της τιμής. Η συνολική μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ από τους ρύπους, με βάση τη νέα τιμή των 4,5 ευρώ ο τόνος, ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ περίπου. Ο κ. Ζερβός αναφέρεται και σε ένα πρόσθετο κόστος που προκύπτει για την επιχείρηση από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που δόθηκε σε διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα και το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στα κόστη της ΔΕΗ, διότι δεν ήταν ενήμερη. Το κόστος αυτό με μια πρώτη εκτίμηση υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ για το 2013 και, όπως τονίζουν από τη ΔΕΗ, εξανεμίζει την ελάφρυνση που προκύπτει από τη μείωση του κόστους ρύπων, επιβεβαιώνοντας σχετικό προηγούμενο άρθρο του www.moneypost.gr.

Η λογική του υπουργείου και της κυβέρνησης προσανατολίζεται στη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση και, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, η συγκυρία βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Επικαλούνται το θέμα των ρύπων, το κόστος των οποίων έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την απόρριψη της πρότασης της Ε.Ε. για απόσυρση δικαιωμάτων από το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τη χαμηλή οριακή τιμή.

Μειωμένα εμφανίζονται και τα κόστη της ΔΕΗ, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), περιορίζοντας έτσι την πρότασή της για αυξήσεις από το 25% στο 21%. Η ΔΕΗ έχει υποβάλει στη ΡΑΕ δύο σχέδια τα οποία διαφοροποιούνται ως προς το ύψος της επιδότησης του μεταβλητού κόστους κεφαλαίου ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου. Το πρώτο σενάριο λαμβάνει υπόψη του ποσοστό επιδότησης 10% επί του μεταβλητού κόστους που ισχύει σήμερα και το οποίο θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ το 2013 κατά 415 εκατ. ευρώ και εμφανίζει συνολική μείωση κόστους σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο κατά 130 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη του τη μείωση της επιδότησης στο 5% για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, για την οποία έχει δεσμευθεί ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει σχετική απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος για τη ΔΕΗ μειώνεται κατά 70 εκατ. ευρώ και το συνολικό κόστος, σε σχέση με τα στοιχεία που κατέθεσε στη ΡΑΕ τον Ιανουάριο, κατά 200 εκατ. ευρώ.

Μ.Πρωτονοταρίου