Την αντίθεσή της στα προγράμματα που δημιουργούν κίνητρα ανάπτυξης αυξάνοντας το χρέος επανέλαβε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αμφισβητώντας την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους.

«Η ανάπτυξη μου είναι εξίσου σημαντική, αλλά όχι στο λάθος πλαίσιο. Δεν θεωρώ σωστή την απλή εξυγίανση, θέλω να βλέπω και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου της Sueddeutsche Zeitung Στέφαν Κορνέλιους «Η Καγκελάριος και ο κόσμος της», από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο.

Ο κ. Τουσκ από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωζώνη «το συντομότερο δυνατό», αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει να το πράξει υπό την πίεση του χρόνου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία που να έχει τεθεί ως προθεσμία. Παραδέχθηκε εξάλλου ότι το ευρώ δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλές στην Πολωνία όσο κατά το παρελθόν.