Ο όμιλος  Δαυίδ Λεβέντη από κοινού με την εδρεύουσα στο Λονδίνο Zela Shipping, συμφερόντων του προέδρου της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Γιώργου Μούσκα πρόκειται να πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση στη ναυτιλία μέσω της νέας εταιρείας Seatrade Holding.
 H  Seatrade Holding αξιοποιεί την ευκαιρία που δημιουργεί το γεγονός ότι οι αξίες των πλοίων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως εξάλλου κάνουν και άλλοι μεγάλοι επενδυτές αντιμετωπίζουν ε ευκαιρία, επενδύοντας,την κρίση που πλήττει αυτή την περίοδο τη ναυτιλία.

Ο όμιλος Λεβέντη – Δαυίδ ήλεγχε μέχρι το 2005 τη ναυτιλιακή εταιρεία Navios, η οποία κατά περιόδους διαχειριζόταν ένα στόλο από 75 πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου. Το 2005, ο στόλος της αποτελούνταν από 28 πλοία με μέσο όρο ηλικίας τα 3,5 έτη. Ο όμιλος πούλησε την εταιρεία στην κα Φράγκου αντί 607,5 εκατ. δολαρίων και επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές εκείνης της  χρονιάς στη διεθνή ναυτιλία.

Η νέα εταιρεία με την επωνυμία Seatrade Holding, που συστήνεται από τον όμιλο Λεβέντη – Δαυίδ και τη Zela Shipping, θα ξεκινήσει, όπως αναφέρει το Tradewinds, τη δραστηριότητά της με τέσσερα νεότευκτα ultramax bulker που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία. Στόχος των δύο συνεταίρων είναι πριν η εταιρεία χτυπήσει την πόρτα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να έχει ένα στόλο από 8-10 πλοία.

Η Seatrade Holding  προκειται να επενδύσει συνολικά  250 εκατ. δολάρια στη ναυπήγηση στόλου ενώ το   επενδυτικό της σχέδιο θα  χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια αλλά και από την κεφαλαιαγορά στη Ν.Υόρκη στην θα απευθυνθεί με δημόσια εγγραφή στην Νέα Υόρκη.  

Το νέο ναυτιλιακό εγχείρημα του ομίλου Λεβέντη Δαυίδ έγινε γνωστό μετά από σχετικές δηλώσεις στο Λονδίνο του Γιώργου Μούσκα κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργία της ναυτιλίας συμφερόντων του Zela.

 Ο όμιλος Λεβέντη Δαυίδ είναι ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του ως βασικός μέτοχος στην Coca Cola 3Ε. O επιχειρηματικός όμιλος Δαυίδ Λεβέντη είναι όμως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διευρυμένους στην  Ελλάδα  με δραστηριότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Αφρική.
Μέσω των Tinola Holding SA και Thrush Investment Holding Ltd δραστηριοποιείται ή έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν εκτός από τα αναψυκτικά με την Coca-Cola HBC και στα ψυγεία με την Frigoglass, στα είδη υγιεινής με την Ideal Standard στα καλλυντικά με τις Plias, Παπουτσάνης και Gageo, στα υποδήματα με τις Μουριάδης, Greene Elxan και Πετρίδης, στα τρόφιμα με τις Τσακίρης, Κατσέλης, Αλλατίνη, Olympus Foods και 3L.

Μ.Πρωτ.