current views are: 1

22 Απριλίου 2013
Δημοσίευση14:33

Η Κομισιόν ανησυχεί για τα δημόσια χρέη στην ευρωζώνη

Την έντονη ανησυχία της για τα δημοσιονομικά χρέη στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου της, Ολιβιέ Μπαγί, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος το 2012, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Δημοσίευση 14:33’
αρθρο-newpost

Την έντονη ανησυχία της για τα δημοσιονομικά χρέη στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου της, Ολιβιέ Μπαγί, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος το 2012, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Την έντονη ανησυχία της για τα δημοσιονομικά χρέη στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, παρά τη μείωση των ελλειμμάτων, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου της, Ολιβιέ Μπαγί, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος το 2012, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κ. Μπαγί χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την προσπάθεια μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια (από το 2009 ως το 2012), το δημοσιονομικό έλλειμμα της ΕΕ και της ευρωζώνης μειώθηκε κατά το ήμισυ. Στην ευρωζώνη το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε το 2012 στο 3,7% του ΑΕΠ από 6,4% το 2009 και στην ΕΕ μειώθηκε στο 4% του ΑΕΠ από 6,9%, αντιστοίχως, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Ο Μπαγί τόνισε ότι 13 κράτη-μέλη, εκ των οποίων τα 8 ανήκουν στην ευρωζώνη καταβάλουν τις απαραίτητες δημοσιονομικές προσπάθειες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Όπως είπε, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της ΕΕ να μειωθεί στο όριο του 3% του ΑΕΠ το 2014.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναγνώρισε ότι στην ΕΕ υπάρχουν πολύ διαφορετικές δημοσιονομικές καταστάσεις. Όπως είπε, υπάρχουν χώρες των οποίων το δημοσιονομικό έλλειμμα φτάνει ή ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχουν και άλλες με σχεδόν μηδενικά ελλείμματα, ενώ την ίδια στιγμή, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει πλεόνασμα (+0,2%).

Σε ό,τι αφορά τα κρατικά χρέη, ο Ολιβιέ Μπαγί τόνισε ότι στην ΕΕ και στην ευρωζώνη τα επίπεδα του χρέους αυξάνονται με ανησυχητικό τρόπο. Σημείωσε ότι μόνο 6 χώρες, οι περισσότερες εκτός ευρωζώνης, κατάφεραν να μειώσουν το χρέός τους το 2012. Ο Μπαγί υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη μείωσης των κρατικών χρεών, διότι όπως είπε, το διογκούμενο χρέος φέρνει υψηλή φορολόγηση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και αφαιρεί χρήματα που θα επρόκειτο να διατεθούν για την ανάπτυξη.

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι το ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, εξ ου και η εμμονή στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη.

Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τα στοιχεία της Eurostat, στις οικονομικές της προβλέψεις για το 2013 και το 2014, τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει στις 3 Μαΐου. Ως τις 30 Απριλίου τα κράτη-μέλη (εξαιρούνται αυτά που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής) θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή τα εθνικά προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων.

Στις 29 Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα και θα ανακοινώσει αν κάποια από αυτές θα πρέπει να μπει στη λεγόμενη «διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος».

 


σχετικα αρθρα