Νέος νόμος που θα αναδιαμορφώνει το ιπποδρομιακό άθλημα και ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν το σημερινό φορολογικό καθεστώς για το ιπποδρομιακό στοίχημα αναμένονται τους επόμενους μήνες, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών  στην πώληση της μιας και μοναδικής άδειας υπποδρομιακού στοιχήματος που θα πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Μέχρι σήμερα, όσο υπήρχε ο ΟΔΙΕ, ο ιππόδρομος, το ιπποδρομιακό άθλημα και το ιπποδρομιακό στοίχημα επιβάρυναν αποκλειστικά τον ΟΔΙΕ. Δηλαδή το μικτό κέρδος επιβαρύνεται από πολλά κόστη  που δεν αφήνουν περιθώριο κερδοφορίας και επομένως επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως το κόστος απόκτησης και συντήρησης του ιπποδρόμου,  τα έπαθλα στους νικητές των αγώνων  (στους ιδιοκτήτες των αλόγων), οι αποδόσεις στους παίκτες, το ποσοστο στη Φιλίππειο Ενωση  και το τέλος τυχερών παιχνιδιών που είναι 30% επί του μικτού κέρδους.

Ζητούμενο σήμερα από του πουργείο Οικονομικών είναι να βρεθεί μαι φόρμουλα ώστε να αντισταθμίζονται κάποια κόστη με φοροαπαλλαγές ώστε η λειτουργία του ιπποδρομιακού στοιχήματος να γίνει αποδοτική.

Το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας του ΟΔΙΕ απέτυχε και για αυτό και η εταιρεία έχει υψηλά χρέη (από τα δάνεια απόκτησης του ιπποδρόμου)  και ζημιές. Στο δρόμο προς την πώληση της άδειας ιπποδρομιακού στοιχήματος, το μοντέλο αλλάζει. Διαχωρίζεται ο ιππόδρομος και τα ακίνητα, από την άδεια στοιχηματισμού και απο την ευθύνη του αθλήματος. Αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει πλέον και  θεσμικά  ώστε να ρυθμιστεί και να μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά το ιπποδρομιακό στοίχημα και να προσέλθουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Ειδικότερα, ο νέος νόμος θα διαμορφώσε το νέο πλαίσιο του αθλήματος προβλέποντας:

-Η Φιλίππειος Ενωση θα ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο και θα αφαιρεθούν τα μη εποπτικά της χαρακτηριστικά. Θα έχει την ευθύνη για την διεξαγωγή του αθλήματος των ιπποδρομιών,.

-Την αύξηση των ιδιοκτητών ίππων και επομένως και του αριθμού των αλόγων. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη διαμόρφωση του νέου νόμου είναι να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των ερασιτεχνών- ιδιοκτητών ίππων και των επαγγελματιών και να υποχρεούνται μόνο οι επαγγελματίες στην τήρηση βιβλίων. Από το 2010 όταν έγινε υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων σε ολους τους ιδιοκτήτες αλόγων, οι ερασιτέχνες ιδιοκτήτες που ήταν συνταξιούχοι, γιατροί ή δικηγόροι, αποσύρθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αλόγων από τα 1500 στα 500, με άμεση επίτπωση στην ποιότητα των ιπποδρομιών. Τώρα εξετάζεται να μπορούν οι ερασιτέχνες ιδιοκτήτες κάτοχοι μέχρι 7 αλόγων, να μην τηρούν βιβλία, ώστε να επιστρέψουν στο χόμπυ τους.

-Τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιπποδρόμων που μπορεί να είναι και περισσότεροι από ένας.

Μέχρι σήμερα οι πιθανότεροι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της άδειας ιπποδρομιακού στοιχήματος είναι τρεις εταιρείες η Ιντραλοτ, η γαλλική PMU αλλά και ο νοτιοαφρικάνικος κολοσσός Phumelela  όμως το  σημαντικό είναι ποιοι θα καταθέσουν οικονομικές προσφορές και αυτό εξαρτάται από το νέο πλαίσιο που θα έχει διαμορφωθεί. 

Μαρίνα Πρωτονοταρίου