Όλο και περισσότερες ιταλικές οικογένειες προμηθεύονται τρόφιμα από πολυκαταστήματα χαμηλού κόστους (Discount) σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Ιταλίας (Istat).

«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 71% των οικογενειών άλλαξε τις συνήθειές του, επιλέγοντας πλέον για την αγορά τροφίμων τα Discount», αναφέρει το Ιstat.

Ο πρόεδρός του Istat Ενρίκο Τζοβανίνι «από το 2007 μέχρι σήμερα, ο αριθμός οικογενειών που ψωνίζει στα Discount έχει διπλασιαστεί». Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση ο Τζοβανίνι υπογράμμισε πως «ακόμη κι αν στο μέλλον τα εισοδήματα των οικογενειών αυξηθούν, η μεγάλη πλειονότητα θα προσπαθεί να εξοικονομεί και να αποταμιεύει χρήματα. Είναι πολύ δύσκολο, κατά συνέπεια, να καταφέρει να τονωθεί η κατανάλωση».

Οι Ιταλοί «έχουν περιορίσει εντυπωσιακά τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις, μικροβιολογικές αναλύσεις, ακτινογραφίες», αναφέρει το ινστιτούτο. Ο μόνος τομέας που συνεχίζει να απορροφά μέρος των οικογενειακών εσόδων είναι αυτός των φαρμάκων — αυτά «εκ των πραγμάτων είναι απόλυτα αναγκαία».

Σε άλλη έκθεσή του το Istat επισήμανε ότι 995.000 ιταλικές οικογένειες, δεν διαθέτουν εισόδημα από εργασιακή απασχόληση. Το 51,8% ζει στις περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας. Κατά το τελευταίο έτος, προστίθεται στην έκθεση αυτή, οι «οικογένειες χωρίς εργασία» αυξήθηκαν κατά 223.000.