Η γαλλική βιομηχανία αεροδιαστημικής και άμυνας παρουσίασε σήμερα έναν πολύ καλό απολογισμό για το 2012 και πίεσε την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη χρημάτων, να μην πλήξει τις εξαιρετικές επιδόσεις της μειώνοντας απότομα τις παραγγελίες της.

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου της βιομηχανίας αυτού κατέγραψε αύξηση 16% το 2012, όταν ανήλθε σε 42,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% αφορά εξαγωγές, ανακοίνωσε η Ενωση των γαλλικών αεροδιαστημικών βιομηχανιών (Gifas) σε συνέντευξη Τύπου.

Οι παραγγελίες ανήλθαν σε 49,7 δισ. ευρώ, από τις οποίες το 76% αφορά τις εξαγωγές, έναντι 53,9 δισ. το 2011, χρονιά κατά την οποία το επιτυχημένο λανσάρισμα της οικογένειας αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων Airbus A320neo είχε αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις.

Τονίζοντας ότι ο τομέας αυτός είναι ο πρώτος στις γαλλικές εξαγωγές, για δεύτερη συνεχή χρονιά και σπάει ρεκόρ στις προσλήψεις, ο πρόεδρος της Gifas και Διευθύνων Σύμβουλος της Safran, Ζαν Πολ Ερτεμάν, υπογράμμισε ότι η βιομηχανία έχει φθάσει σε αυτό το άριστο επίπεδο με την υποστήριξη του κράτους και θα το διατηρήσει μόνο με την κρατική υποστήριξη.

«Αυτές οι ικανότητες απαιτούν χρόνο για να αποκτηθούν και είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν νέα προγράμματα, ενώ άλλα ολοκληρώνονται. Όσο πιο μακρά είναι η μεταβατική φάση μεταξύ των προθεσμιών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος απώλειας των ικανοτήτων αυτών», σημείωσε.

Στην αύξηση των πωλήσεων επιβατικών αεροσκαφών οφείλονται τα τρία τέταρτα του κύκλου εργασιών, όμως, υπενθύμισε ο Ερτεμάν, είναι συχνά τα στρατιωτικά προγράμματα που γεννούν τις τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες στη συνέχεια εφαρμόζονται και στα πολιτικά αεροσκάφη ή σε άλλα προϊόντα.

«Μια πολύ απότομη και όχι αρκετά συντονισμένη πτώση της αμυντικής προσπάθειας θα θέσει σε κίνδυνο ιδιαίτερα εξειδικευμένες δεξιότητες, που πρέπει να διατηρηθούν», τόνισε.

Οι επικεφαλής των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων του τομέα της Άμυνας έγιναν δεκτοί την 15η Απριλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, υπενθυμίζοντάς του τις προκλήσεις αυτές πριν από τη δημοσίευση της νέας Λευκής Βίβλου για την Άμυνα, στην οποία θα καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι στον τομέα αυτό για τα επόμενα πέντε χρόνια.