Η παρατεταμένη αγωνία της κυβέρνησης σχετικά με την δέσμευσή της για άμεση κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου, φτάνει στο τέλος.


Το ερχόμενο Σάββατο δίνεται στη δημοσιότητα ο κατάλογος των φορέων από τους οποίους θα προέλθουν οι 1.800-2.000 απολύσεις. Στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, διαμορφώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 15.000 απομακρύνσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Ο προγραμματισμός για την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού θα τεθεί υπόψη της τρόικας με επιστολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «'Εθνος», την Τρίτη «κλείδωσε» ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την υλοποίηση 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο μέχρι το 2014, όπως έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Το πρώτο κύμα 1.800-2.000 απολύσεων θα προέλθει από καταργήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) τις ερχόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση προγραμματίζει για το Σάββατο του Λαζάρου να ανακοινώσει τη λίστα των φορέων που θα καταργηθούν.

Σε αυτούς θα συμπληρωθούν κάποιες δεκάδες επίορκοι υπάλληλοι, αλλά ο αριθμός τους θα είναι μικρός σε σχέση με το σύνολο των προς απόλυση υπαλλήλων. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει και η κινητικότητα. 

Σχεδόν 12.500 υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στην κινητικότητα ως τον Ιούνιο και 25.000 μέχρι τα τέλη του 2013.

Επιπλέον 4.000 υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν απολυθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Δεκεμβρίου, ενώ μαζί με τις μετατάξεις που ήδη ανακοινώθηκαν ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τους 30.000.