Περαιτέρω πτώση στην τιμή  του χρυσού προβλέπει η Goldman Sachsλόγω των συνεχιζόμενων εκροών στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) καθώς η αποφασιστικότητα για την κατοχή χρυσού από τους επενδυτές μειώνεται και εξαιτίας των προβλέψεων των οικονομολόγων της για εκ νέου επιτάχυνση της αμερικανικής ανάπτυξης, αργότερα μέσα στο έτος.
Οι πιέσεις στις τιμές του χρυσού σύμφωνα με τη Goldman Sachs, θα προέλθουν από νέες ρευστοποιήσεις που θα υπάρξουν στα ETFs χρυσού με δεδομένο ότι ένα σημαντικό μέρος τους, 8 εκατ. ουγκιές ή κάπου 11% του χαρτοφυλακίου τους, αγοράστηκε με την τιμή του χρυσού πάνω απ' τα σημερινά επίπεδα. 

Ήδη απ' την αρχή της χρονιάς έχουν ρευστοποιηθεί κάπου 8,5 εκατ. ουγκιές χρυσού από ETFs. Ωστόσο, εξακολουθούν να παίζουν βασικό ρόλο στην αγορά, αφού και μετά από αυτές τις ρευστοποιήσεις, ελέγχουν περί τα 76,1 εκατ. ουγκιές. 

Αυτό τους κάνει τον τέταρτο μεγαλύτερο «παίκτη» παγκοσμίως μετά το ΔΝΤ, την Bundesbank και την Fed. Για μία «νέα πραγματικότητα» στο χρυσό που δεν ευνοείται από τις οικονομικές συγκυρίες κάνει λόγο και η Deutsche Bank προβλέποντας πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα κυμανθεί τα επόμενα χρόνια μεταξύ των 1050 δολ/ουγκιά και των 1500 δολ/ουγκιά.

Υπενθυμίζεται ότι στις  10 Απριλίου η Goldman Sachs πρότεινε στους πελάτες της να αρχίσουν να ποντάρουν στην πτώση του χρυσού, υποβαθμίζοντας τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τιμή-στόχο. Στις 12 Απριλίου, ο χρυσός ξεκίνησε την πτώση του.  
Πλέον, μετά την πτώση της τιμής του χρυσού κατά 31% που σημείωσε από το ιστορικό υψηλό του 2011 και κατά 300 δολάρια τις τελευταίες ημέρες, η Goldman Sachs, πρότεινε το κλείσιμο των πτωτικών (short) θέσεων στο χρυσό.