Ο Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική  περίοδο ενώ διευρύνει τις πηγές άντλησης τουριστών για τη χώρα μας. Τα παραπάνω καταδεικνύει μεταξύ άλλων η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τον «Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας» που παρουσιάστηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη. 

Όπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να καλύψει σταδιακά όλο το χρόνο και ο τουρισμός ατόμων τρίτης ηλικίας έρχεται να συνδυάσει τις δικές τους ανάγκες με το δικό μας σκοπό.

Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε  ότι «το ζήτημα του τουρισμού της  τρίτης ηλικίας, το έχουμε θέσει και  συζητήσει στο εξωτερικό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία αλλά και στην Ιαπωνία όπου το ποσοστό της τρίτης ηλικίας που ταξιδεύει είναι ιδιαίτερα μεγάλο».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης αναφερόμενος στη μελέτη του ΙΤΕΠ ανέπτυξε τις προοπτικές του Τουρισμού Τρίτης Ηλικίας καταγράφοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει εντυπωσιακά χαμηλή διεισδυτικότητα στη συγκεκριμένη πελατειακή ομάδα, αναφέροντας ότι τα τελευταία έτη στη χώρα μας εξακολούθησαν να δημιουργούνται family resorts, ενώ δεν λειτούργησε κανένα ξενοδοχείο Goldies, δηλαδή προσαρμοσμένο στις ανάγκες των τουριστών αυτών.

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση και ένας προβληματισμός, τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικό όσο και σε επίπεδο Εθνικό στρατηγικά αλλά και σε επίπεδο marketing προορισμών. Θέλοντας να εξειδικεύσουμε την συζήτηση με όρους marketing, προγραμματίζουμε ως Ξ.Ε.Ε. το επόμενο διάστημα  «περιφερειακές συναντήσεις» σε συνεργασία με την Ελληνική  ακαδημία marketing, ώστε να μπορέσουμε να μετουσιώσουμε την ενδεδειγμένη πολιτική που προτείνει η μελέτη σε δράσεις marketing, τόσο σε επίπεδο προορισμών αλλά και επιχειρήσεων» προσθέτει ο κ. Τσακίρης αναφέροντας τα βήματα που θα ακολουθήσει το Επιμελητήριο καυτηριάζοντας ωστόσο τους όρους και τον τρόπο που σπίτια και βίλλες ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς για την διαμονή τους στην Ελλάδα

 Στα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΤΕΠ δίδονται προτάσεις προς την πολιτεία για την προσέγγιση της εν λόγω ηλικιακής ομάδας τουριστών. Ειδικότερα μεταξύ άλλων προτείνεται: να υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες προσέλκυσης ηλικιωμένων, να δοθεί έμφαση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών (προσβάσιμες υποδομές, βελτίωση προσβασιμότητας τουριστικών εγκαταστάσεων), να αναδειχθεί η μεσογειακή κουζίνα που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, (οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγιεινής διατροφής για λόγους υγείας), η δημιουργία ισχυρών μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων (η πιο ευπαθής ομάδα οι τουρίστες τρίτης ηλικίας), η συνδιαφήμιση με τους μεγάλους Τουριστικούς Οργανισμούς, να πραγματοποιούνται εγκαίρως οι διαφημιστικές ενέργειες, να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, να υπάρχουν εκπτωτικά προγράμματα για ηλικιωμένους, να παρέχονται ανταγωνιστικές τιμές με συμπίεση του κόστους, να πραγματοποιείται προβολή θεματικών μορφών τουρισμού, η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των πολιτιστικών αξιοθέατων, μέτρων για την προσέλκυση τουριστών μακράς παραμονής ή παραχείμασης και η εφαρμογή μέτρων για βελτίωση των υγειονομικών υποδομών. Επίσης χρειάζεται οι παραλίες να είναι πιο προσβάσιμες, να υπάρξουν μέτρα βελτίωσης των συγκοινωνιακών υποδομών, να υπάρχει καλύτερος φωτισμός τα βράδια και να δοθεί έμφαση σε θέματα ασφάλειας.