Αν η  στροφή στην υγιεινή  διατροφή, η μοδάτη εικόνα τους και το δροσερό  έδεσμα που προσφέρουν έκαναν τους καταναλωτές να τα αγαπήσουν, τα μεγάλα περιθώρια κέρδους... έκαναν τους επιχειρηματίες να τα λατρέψουν...

Καθόλου παράξενο λοιπόν που οι αλυσίδες frozen yogurt έχουν γίνει δεκάδες, έχουν ανοίξει 350 καταστήματα μέσα σε ένα χρόνο και προγραμματίζονται άλλα τόσα.

Τα καταστήματα frozen yogurt  βρίσκονται πια σε κάθε εμπορική περιοχή της χώρας κάνουν  ασυνήθιστα υψηλούς τζίρους για την εποχή που διανύουμε και αφήνουν σημαντικά περιθώρια κέρδους. Οι ημερήσιες εισπράξεις κυμάνθηκαν τη σεζόν του '12 από 1,500  ευρώ έως 3,500 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις εξαιρετικά δυνατών εμπορικών θέσεων ξεπερνούν τα 4,500 ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία συμβούλων franchise).  Με το food cost να κυμαίνεται από 25% έως 35% διαμορφώνονται εξαιρετικά μεικτά κέρδη, τα οποία σε συνδυασμό με το χαμηλό αριθμό προσωπικού, καθώς οι πελάτες αυτοεξυπηρετούνται κάνουν την επένδυση αποδοτικότατη.   

Τα καταστήματα frozen yogurt λειτουργούν ως take away και είτε το προσωπικό, είτε ο ίδιος ο πελάτης «γεμίζει» το κυπελάκι του, προσθέτει τα toppings και στη συνέχεια πληρώνει ανά μερίδα ή ανά βάρος. Hτιμή λιανικής του παγωμένου γιαουρτιού είναι...υψηλότερη από το παγωτό και κυμαίνεται από 16 € έως 20 € το Kgr. Το βασικό προϊόν δηλ. το frozen yogurt είτε προμηθεύεται κατεψυγμένο και τοποθετείται στη μηχανή, είτε παρασκευάζεται στο κατάστημα με φρέσκο γάλα και γιαούρτι, σταθεροποιητή και φυσικά αρώματα. Άλλα προϊόντα που διαθέτουν τα καταστήματα είναι smoothies, χυμοί, φρουτοσαλάτες, καφέδες, ροφήματα, καθώς και παγωτά, αλλά και βάφλες, κρέπες, cupcakes κ.ο.κ.

Καθόλου περίεργο λοιπόν που στην προσοδοφόρα αυτή αγορά έχουν μπει ...όλοι. Ζαχαροπλαστεία και καφέ, παγωτατζίδικα και τυροπιτάδικα, γαλατάδες και γιαουρτάδες, πολυεθνικές αλυσίδες αλλά και απλοί επενδυτές, που είτε αναπτύσσουν μια υπάρχουσα αλυσίδα είτε ξεκινάνε μια δική τους! Και όλοι –σχεδόν- αναπτύσσονται με franchise,  επιδιώκοντας να βρουν κεφάλαια για την ανάπτυξή  τους και τις πιο εμπορικές θέσεις.

Ποιές είναι αυτές οι αλυσίδες; Οσες και να προσπαθήσεις να βρεις δεν τις βρίσκεις ποτέ όλες.   

Chillbox frozen yogurt & juicy spoons

Εχει πλέον εδραιωθεί ως η μεγαλύτερη αλυσίδα frozen yogurt στην Ελλάδα και συνεχίζει το αναπτυξιακό πλάνο της, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπου ήδη λειτουργούν τρία καταστήματα σε Αγγλία, Βουλγαρία και Σουηδία, αναδεικνύοντας όχι μόνο τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και την ελληνική επιχειρηματικότητα, όπου τόσο το επιχειρηματικό σύστημα, όσο και η αισθητική των καταστημάτων έχουν δημιουργήσει τον απόλυτο συνδυασμό της επιτυχίας.

Ξεκινώντας, αρχές του 2012, με το πρώτο κατάστημά της στην Πάτρα, σήμερα διαθέτει 34 καταστήματα εν λειτουργία στην Ελλάδα και 3 στο εξωτερικό. Ανήκει στον όμιλο παγωτά Δωδώνη.

Froyo 

Το Froyo, το πρώτο ελληνικό yoqurt bar στην Αθήνα που το 2010 σύστησε στο ελληνικό κοινό ένα νέο στη γεύση αλλά κατά τα άλλα γνωστό προϊόν υγιεινής διατροφής, έχει ξεκινήσει την ανάπτυξή του μέσω franchise και πολύ σύντομα  καταστήματα σε Ερμού, Μαρούσι, Αγ. Παρασκευή και Τζια. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Froyo  αφορά στην απόλυτη φρεσκάδα και η α' ύλη, που είναι το αληθινό γιαούρτι, το οποίο και παράγεται σε τυροκομείο της εταιρείας. Το κόστος επένδυσης αφορά σε κατάστημα 35 τ.μ. - 110 τ.μ. και ξεκινά από 45, 000 ευρώ.

Fresko Yogurt Bar   

Στην αρχή του πιο όμορφου πεζόδρομου της Αθήνας, της Ηρώδου του Αττικού, το Fresko Yogurt Bar  βρίσκεται εκεί για να καλύψει την ανάγκη για μια μη τυποποιημένη «παραδοσιακή» πινελιά στην πιο τουριστική περιοχή της πόλης, προσφέροντας μοναδικής υφής γιαούρτι, εκλεκτό μέλι και πατροπαράδοτα γλυκά του κουταλιού για το δροσιστικό κλείσιμο μιας βόλτας στην Ακρόπολη.

Yasu

Είναι το περίφημο yogurt bar στο Mc Arthur Glen Designer Outlet Athens. Εμπνευστής του ο Γιώργος Ρωμανός, ο οποίος έφερε την ιδέα στην Ελλάδα και μαζί με τους συνεργάτες του έστησαν το Yasu. Ιδιοκτήτης, μαζί με τον αδελφό του, του Zillions, του γνωστού για τα παγωτά και τους καφέδες του ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά, ξεκίνησε το πρώτο Yasu στο Mc Arthur Glen Designer Outlet Athens, όπου στον πρώτο όροφο προσφέρει παγωμένο γιαούρτι με διάφορα toppings. Ακολούθησε το the Mall Athens και σύντομα καταστήματα σε Κηφισιά και Γλυφάδα. Δεν αναπτύσσεται πλέον μέσω franchise. 

Yogurtlandia Hellas

Η Yogurtlandia Hellas ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση της Ιταλικής φίρμας Yogurtlandia. Η εταιρεία έχει το master franchise για Ελλάδα και Κύπρο και σκοπό την ανάπτυξη του δικτύου της μέσα από το σύστημα franchiseμε ένα πανελλαδικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα καθώς και τη Κύπρο, με καταστήματα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και στα Χανιά Κρήτης. Η επενδυτική πρόταση αφορά σε 44,700 ευρώ και 30 τ.μ. χωρίς entry fees και royalties.

Snoyo

Η Snoyo με τέσσερα καταστήματα, με εμπνευστή και ιδιοκτήτη τον κ. Δημήτρη Μήτο, ο οποίος διαθέτει πολύχρονη εμπειρία και γνώση στην αγορά της εστίασης έχοντας διατελέσει διευθυντής franchise των Palmie bistro και σήμερα σύμβουλος επιχειρήσεων. Με motto «Have a nICE Day», τα snoyo - frozen yogurt αποτελούν την πλέον καινοτόμο, φρέσκια και χαμηλού κόστους επιχειρηματική πρόταση και αναπτύσσονται μέσω franchise ή license με τρεις τύπους καταστημάτων: Shop in Shop ή Kiosk με επένδυση από 16.000 ευρώ, Snoyo basic (frozen yogurt + coffee shop) με επένδυση από 85.000 ευρώ και Snoyo plus (frozen yogurt + coffee shop + ice cream) με επένδυση από 120.000 ευρώ.

Yogorino

H YOGORINO είναι η κορυφαία ιταλική εταιρεία franchise στον τομέα του παγωμένου γιαουρτιού, των σπιτικών παγωτών και των ελαφριών υγιεινών επιδορπίων. Με επιτυχημένη παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες ανά τον κόσμο και με περισσότερα από 200 σημεία πώλησης, αποτελεί την ιδανική επιχειρηματική ευκαιρία. Στα YOGORINO το παγωμένο γιαούρτι είναι το βασικό προϊόν και συνοδεύεται από μια μεγάλη γκάμα γαρνιρισμάτων. Στην Ελλάδα όμως έχει ... την ελληνικότητά του, αφού φτιάχνεται με γάλα Όλυμπος και διαθέτει ξεχωριστή απαλή υφή και ιδιαίτερη γεύση.

Yogen Früz

Tα YOGEN FRUZ, είναι διεθνής αλυσίδα, που πρωτοξεκίνησε το 1986, στο Τορόντο του Καναδά και σήμερα διαθέτει 1.300 καταστήματα σε 35 χώρες. Τουλάχιστον 7 καταστήματα λειτουργούν στην Αθήνα, από το 2011 που ξεκίνησε, δυο από τα πλέον γνωστά στέκια παγωμένου γιαουρτιού στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο Athens Metro Mall.Στα Yogen Fruz θα βρείτε παγωμένο γιαούρτι χωρίς λιπαρά/χαμηλών λιπαρών με προβιοτικά ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης.   

START YOGING

Ως Most Promising Franchisor στα Βραβεία Franchise 2013, η START YOGING καταδεικνύει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη του δικτύου της και την προώθηση του brand στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ομάδα της Start Yoging σε Ελλάδα και Καναδά εργάζεται δημιουργικά με στόχο να είναι η πρωτοπόρα αλυσίδα παγωμένου γιαουρτιού και ένας από τους βασικούς ρυθμιστές των τάσεων του κλάδου.

Selatrevo

Πρόκειται για την πρόταση frozen yogurt  που ξεκίνησε από τον  Πειραιά  με στόχο.. να το λατρέψετε. Δημιουργηθηκε  από την DGK Foods με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Γρηγόρης Μικρογεύματα και έχει τρία καταστήματα.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου