Ανατροπές στη ζωή των πολιτών θα φέρουν οι περισσότερες από 100 σελίδες διατάξεων και πάνω από 150 σελίδες συνοδευτικών εγγράφων, που κατατίθενται  απόψε το βράδυ στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστούν με διαδικασίες-εξπρές όλα τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ έως την Κυριακή. 


Χιλιάδες υπάλληλοι θα δουν δια του νόμου την πόρτα του δημοσίου, ενώ εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου μένουν «εκτός ρυθμίσεων». 

Από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει έως και 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. 

Το νομοσχέδιο καθιερώνει επίσης τον πιο βραχύβιο –αλλά και πιο αποδοτικό- φόρο των τελευταίων ετών: το χαράτσι, ενώ σύμφωνα με λάλλες διάταξεις: καταργείται η τμηματική πληρωμή ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις. Ο υπόχρεος θα πληρώνει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε 2 μηνιαίες δόσεις. 

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 56 δισ. προς το δημόσιο διαχωρίζονται σε «εισπράξιμα» και μη. Ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» θεωρούνται και δεν αναζητούνται –προσωρινά- συλλήβδην όλα τα μικρά χρέη έως 200 ευρώ.
Καταργείται η διάταξη με την οποία υποχρεώνονταν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών. Προχωρά το «άνοιγμα» 23 επαγγελμάτων μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας, ενώ «κουρεύονται» τα συμβόλαια των αγροτικών ηλεκτροπαραγωγών φωτοβολταϊκών συστημάτων και, ενδεχομένως,  για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Η  αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ περνά στον ανεξάρτητο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές έρευνες παραμένουν στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ που υπάγεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Εκτός νομοσχεδίου» -με προοπτική όμως να επανέλθουν σύντομα με άλλο νομοσχέδιο ή μετά από διαβούλευση με την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μένουν μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ρύθμιση χρεών από ενυπόθηκα δάνεια στις τράπεζες που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ξεχωριστό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ θα έρθει και η διάταξη για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ανατροπές στο καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ, σύμφωνα με τη naftemoporiki.gr,  από τους υπόχρεους φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και στο οποίο περιέχονται η τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία και η διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, ΔΕΗ+4,38% μειωμένο όμως οριζόντια, κατά 15%.

Οι εν λόγω αλλαγές στο ΦΠΑ προωθούνται κατ’ εντολή της τρόικας, καθώς στόχο έχουν να υπάρχει πλήρης εικόνα των υπόχρεων αλλά και των βεβαιωμένων οφειλών, ώστε να μπορούν να εισπραχθούν ακόμη και με αναγκαστικά μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι νέες ρυθμίσεις διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, διότι θα απεμπλακούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, κίνηση η οποία δίνει «ανάσες» στους υπόχρεους, σε μια περίοδο που η ρευστότητα αποτελεί ζητούμενο για την πραγματική οικονομία.