–Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε εχθές τους τέσσερις νικητές που θα λάβουν χρηματοδότηση εκκίνησης των επιχειρήσεών τους καθώς και καθοδήγηση αλλά και συμβουλευτική επιχειρηματική υποστήριξη. Το Βραβείο που χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται ο Όμιλος Libra εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI), βοηθά επιχειρηματίες από την Ελλάδα να άρουν τα οικονομικά εμπόδια και να επιδοθούν στην αναζήτηση καινοτόμων επιχειρηματικών πλάνων. Ο Όμιλος Libra έχει δεσμευτεί για €5,000,000 προς το βραβείο και, αρχικά προσέφερε χρηματοδότηση €500,000 προς τις νικήτριες ιδέες του 2013, ωστόσο προκρίθηκε η αύξηση του φετινού συνολικού ποσού χρηματοδότησης στις €575.000, καθόσον τα επιχειρηματικά πλάνα των νικητών ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικά όσο και ελπιδοφόρα. Το επιπλέον ποσό χρηματοδότησης θα χορηγηθεί από τον Όμιλο Jalouise Pty Ltd, άλλον έναν υποστηρικτή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Συνολικά, 838 άτομα πραγματοποίησαν εγγραφή στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, ενώ 295 επιχειρηματικά σχέδια υποβλήθηκαν εντός της προθεσμίας. Η κριτική επιτροπή εξέτασε προσεκτικά κάθε επιχειρηματικό πλάνο πριν καταλήξει στην τελική επιλογή των δέκα φιναλίστ και των νικητών.

Οι νικητές για το 2013 είναι οι εξής:

Stella Mare - Η εταιρία θα έχει σαν αντικείμενο την φιλετοποίηση και επεξεργασία σαρδέλας και γαύρου ελληνικών θαλασσών, την ωρίμανση των δύο αυτών προϊόντων σε οικολογικό ξύδι και την συντήρησή τους σε οικολογικό ελαιόλαδο μαζί με πρόσθεση μπαχαρικών και μυρωδικών για το γευστικό αρωμάτισμα του προϊόντος.Η εταιρία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους €190,000.Αιτούντες: κ. Γιώργος Τεριζάκης, κα. Αγγελική Τσιμπλή

Corfu Living History Museum – Μουσειακή έκθεση εν είδη αυθεντικού παλαιού κερκυραϊκού αρχοντικού, όπου θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μίας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής, ώστε ο επισκέπτης να "ταξιδεύει" στο παρελθόν, έχοντας μία ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη εμπειρία.Η εταιρία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους €145,000. Αιτούντες: κα. Αικατερίνη Ράντου, κα. Θεοδώρα Ευθυμίου.

Great Catering – Η Great Catering είναι μια νέα, καινοτόμος, τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία catering, η οποία θα εξυπηρετεί ιδιώτες, εταιρείες ή ιδιωτικές εκδηλώσεις. Τα μενού δεν θα είναι τυποποιημένα, καθώς θα παρασκευάζονται από δημιουργική ομάδα με καινοτόμες μεθόδους μαγειρικής και προετοιμασίας και θα εστιάζει τόσο στην παρουσίαση όσο και στην ικανοποίηση των προσωπικών προτιμήσεων των πελατών τους.Η εταιρία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους €130,000. Αιτούσα: κα. Μαργαρίτα Βιτάλη Σαραντοπούλου

RabT - Το RabT είναι μια εφαρμογή για smartphones και tablets που επικεντρώνεται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία του mobile video. Πιο συγκεκριμένα, το RabT προβάλει μια σειρά από videos σχεδιασμένη ξεχωριστά για τον κάθε χρήστη. Το ποια video θα δει ο κάθε χρήστης υπολογίζεται με βάση έναν στατιστικό αλγόριθμο, ο οποίος αναλύει το προφίλ του και τη δυναμική αλληλεπίδραση που αυτός έχει με την εφαρμογή.Η εταιρία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους €110,000. Αιτούντες: κ. Γιάννης Μπρούστας, κ. Γιώργος Λέτζας, κ.Λεωνίδας Γαρύφαλλος

«Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν με την δημιουργικότητα και την προοπτική των επιχειρηματικών πλάνων των νικητών. Όλες είναι ιδέες προσγειωμένες στην πραγματικότητα και στην χρηματοοικονομική «σύνεση», στοιχεία που είναι ουσιώδη για την επιτυχία τους. Ελπίζουμε ότι η παρεχόμενη χρηματοδότηση και επιχειρηματική υποστήριξη θα βοηθήσει κάθε νικητή/τρια να επιτύχει τους στόχους του/της», δήλωσε ο κ. Jimmy Αθανασόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.

Οι νικήτριες ιδέες επιλέχθηκαν στην βάση του επιχειρηματικού τους πλάνου, εφόσον σε αυτά ανέδειξαν καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας, χρηματοοικονομική σύνεση, βιωσιμότητα και εταιρική ευθύνη. Πέραν της εταιρικής χρηματοδότησης κάθε νικήτρια ιδέα θα λάβει επιχειρηματική υποστήριξη στην οποία θα περιλαμβάνονται: νομικά, λογιστικά, επικοινωνία και συμβουλευτική υποστήριξη στην μηχανογράφηση. Επιπροσθέτως , θα οριστεί μέντορας -υψηλά ειδικευμένο στέλεχος προερχόμενο από μια εκ των εταιριών του Ομίλου Libra - για καθέναν από τους τέσσερις νικητές.

“Αυτοί οι επιχειρηματίες αντιπροσωπεύουν το μέλλον της Ελλάδος. Είμαστε υπερήφανοι για το κουράγιο και την αφοσίωσή τους στη δημιουργία ισχυρών επιχειρήσεων που θέτουν μία ισχυρή βάση για οικονομική αναγέννηση και ευημερία στην Ελλάδα και τους Έλληνες”, δήλωσε ο κ. Ανδρέας Ν. Λιβέρης, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό να βοηθήσει υφιστάμενους αλλά και νέους επιχειρηματίες να υλοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα. Ως πρωταρχικός υποστηρικτής του, ο Όμιλος Libra έχει δεσμευτεί για ποσό € 5.000.000 προς το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, ώστε να ωθήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες να υποστηρίξουν την κοινωνία τους και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd με έδρα την Αυστραλία, συμβάλλει περαιτέρω με το ποσό των US $ 500.000 στο πρόγραμμα των βραβείων.

"Tέτοιες συνεργασίες δεν δρουν αθροιστικά, αλλά πολλαπλασιαστικά.  Καθώς,  συνεγείρουν και κινητοποιούν και άλλους.  Και είναι δουλειά της Πολιτείας να τις ενθαρρύνει και να τις ενδυναμώσει.  Διότι, στην παρούσα συγκυρία, η Ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα.  Και για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις: Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες.  Χρειαζόμαστε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας," ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Νότηε Μηταράκηε στην εκδήλωση απονομής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2013.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία:

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI) είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φορέας. Ιδρύθηκε το 2012 με αποστολή να αξιοποιήσει τη γενναιοδωρία της Ελληνικής Διασποράς και των Φιλελλήνων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του Ελληνικού λαού προς την ευημερία της χώρας. Όλοι Μαζί – All Together.