Η κατάργηση των φορολογικών προνομίων των εταιρειών ΟΛΠ και ΟΛΘ ήταν στη λίστα  με τα προαπαιτούμενα που τέθηκαν από την τρόικα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα καταργούνται άρθρα των ιδρυτικού νόμου 2688 του 1999 για τις δύο εταιρείες όπως και η κατάργηση του επίμαχου άρθρου 34 του Ν 2937/2001 που αφορούσε τις αποσβέσεις των επενδύσεων τους από τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα τους με ενιαίο και σταθερό συντελεστή. Η κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων με αναλυτική καταγραφή τους προβλεπόταν και από το τρίτο Μνημόνιο το οποίο συνάφθηκε το 2012 με τους δανειστές. Σχετικά με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ ανέφερε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τις συμβατότητες με την κοινοτική νομοθεσία και ιδίως τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις για τους δύο οργανισμούς".

Τα λεγόμενα «φορολογικά προνόμια» των δύο εταιρειών είχαν τεθεί τα τελευταία χρόνια και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και η κατάργησή τους ήτα προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους. Η απάντηση των διοικήσεων των δύο οργανισμών ήταν από τότε ότι οι εταιρείες του καταβάλλουν κανονικά φόρους και δεν απολαμβάνουν καμία διάκριση σε σχέση με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Πηγές του ΟΛΠ ανέφεραν  χθες ότι γνώριζαν τις προθέσεις και τη φιλοσοφία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά δεν είχαν ενημερωθεί ότι πρόκειται να υπάρξει σχετική πρόβλεψη σε αυτό το νομοσχέδιο και μάλιστα αυτές να αποτυπώνονται υπό τον τίτλο «κατάργηση φορολογικών προνομίων».