Η ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, το καθεστώς φορολόγησης και πολλά  άλλα ήταν μεταξύ των αιτημάτων της Gasprom προς τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Οπως ανέφεραν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ την Τετάρτη έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση, όπου πράγματι οι Ρώσοι ζήτησαν αρκετά πράγματα, αλλά χωρίς να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στα δύο μέρη.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη δεχθεί να συζητήσει και να ικανοποιήσει πολλά από τα προηγούμενα αιτήματα των Ρώσων όπως το να μειωθεί σημαντικά ή και να απαλειφθεί εντελώς το ποσοστό της εγγυητικής καλής εκτέλεσης έργου που θα καταβάλει ο πλειοδότης του διαγωνισμού αν τελικά δεν του κατακυρωθεί (π.χ. κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν), να μειωθεί το αρχικό ύψος της εγγυητικής, κλπ.

Η  Gazprom μεταξύ άλλων ζητάει αν φυσικά πλειοδοτήσει να… πουλήσει τη ΔΕΠΑ πίσω στο ΤΑΙΠΕΔ αν επόμενη κυβέρνηση αλλαξει το φορολογικό καθεστώς. «Προφανώς και παρόμοια αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, οι Ρώσοι κάνουν παζάρι, χρειάζεται ψυχραιμία», έλεγαν κυβερνητικές πηγές που ενημερώθηκαν σχετικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα. 

Στη λίστα των 29 σημείων περιλαμβάνεται αίτημα για μείωση  του ύψους της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται να καταθέσει ο πλειοδότης (να πέσει δηλαδή κάτω από το 20% της δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς) , να απαλειφθεί εντελώς ο όρος ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παρακρατήσει ένα ποσό της εγγυητικής εν είδη «penalty» αν δεν κατακυρωθεί στους Ρώσους ο διαγωνισμός, να υπάρξει ρήτρα αλλαγής νομίσματος, κλπ.

Κάποια από τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Τέτοιο για παράδειγμα είναι το θέμα της ρήτρας ευρώ ή η μείωση του ποσού της εγγυητικής που θα κρατήσει ο πωλητής (ΤΑΙΠΕΔ) εφόσον ο διαγωνισμός δεν κατακυρωθεί στη ρωσική εταιρεία, κατόπιν παρέμβασης τρίτου, εν προκειμένω της Κομισιόν. 
Ομως εφόσον η Gazprom καταθέσει στις 10 Μάιου την καλύτερη προσφορά, θα περάσουν το νωρίτερο 2-3 μήνες μέχρι το Ελεγκτικό Συνέδριο να της κατακυρώσει το διαγωνισμό. Αν μετά, η Γενική Διεύθυνση  Ανταγωνισμού της Κομισιόν  κρίνει ότι  η εξαγορά της ΔΕΠΑ από τη Gazprom δεν πληροί τις συνθήκες ανταγωνισμού, θα πρέπει το Δημόσιο να διασφαλίζεται παρακρατώνταςένα ποσοστό της εγγυητικής εν είδη penalty...