Η Αυστρία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου ώς την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 22 Μαΐου, δήλωσε το Σάββατο ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

"Η σύνοδος αυτή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα", τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος στο ραδιοσταθμό Oe1.

"Θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα στον τομέα της ανταλλαγής δεδομένων στο πλαίσιο του αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής", υπογράμμισε.

Tην Παρασκευή, ο ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών, ανακοίνωσε την απόφασή του να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων.

Η Βιέννη ελπίζει ωστόσο να διατηρήσει το τραπεζικό απόρρητο για τους Αυστριακούς, αλλά και τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ελβετία και το Λίχτενστάιν για την ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων.

Ο Φάιμαν ανακοίνωσε στις 9 Απριλίου ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την άρση του τραπεζικού απορρήτου μόνο για τους ξένους υπηκόους που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο αυστριακό έδαφος, κάτι που η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προσπάθησε με κάθε τρόπο ν' αποφύγει, φοβούμενη διαφυγή των ξένων κεφαλαίων εκτός της χώρας.

"Η μεγαλύτερη οικονομική ζημιά θα ήταν να καταλήξουμε να έχουμε τη φήμη ότι προστατεύουμε τη φοροδιαφυγή", τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος.