Αισιόδοξος για το μέλλον του ευρώ δήλωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν και επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ΕΚΤ στην προσπάθεια διατήρησης της συνοχής της ευρωζώνης.

«Η Ευρωζώνη είναι εδώ για να μείνει» είπε, προσθέτοντας ότι «το ευρώ θα επιβιώσει από αυτή την κρίση, θα βγει ισχυρότερο και μελλοντικά θα θέλουν και άλλες χώρες να ενταχθούν στην Ευρωζώνη», δήλωσε, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) στο Βερολίνο.

Ο κ. Άσμουσεν δεν απέκλεισε ωστόσο την πιθανότητα ο χώρος του κοινού νομίσματος να υποστεί αλλαγές, προς την κατεύθυνση, όπως είπε, της μεγαλύτερης συνοχής και υποστήριξε ότι η σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση θα δημιουργήσει μια κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση και την εκκαθάριση τραπεζών στην Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε συνεπείς κανόνες ώστε να δημιουργήσουμε βεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών και να καθησυχάσουμε τους καταθέτες», δήλωσε ο γερμανός τραπεζίτης και σημείωσε ότι «ευτυχώς, σημειώνεται ήδη πρόοδος».

Ο κ. Άσμουσεν χαρακτήρισε «βήμα-κλειδί» την σχετική Οδηγία και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να την δει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν συντομότερα, όπως επίσης και τις διαδικασίες για την διάσωση των τραπεζών, οι οποίες θα περιορίσουν την επιβάρυνση του δημοσίου.