Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 9,75 δισ. ευρώ, ενέκριναν οι μέτοχοί της στη σημερινή γενική συνέλευση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας,Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο στόχος είναι εφικτός, η επιτυχία εναπόκειται στη δική σας βούληση και απόφαση, είπε απευθυνόμενος στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε ότι η Εθνική θα είχε αντέξει τις συνέπειες της κρίσης εάν δεν έπρεπε να συμβάλει στην αναδιάρθρωση του χρέους και οτι πλέον οι νέες επισφάλειες μειώνονται, ενώ η ΕΤΕ συνεχίζει να μειώνει το λειτουργικό της κόστος.Για το ναυάγιο του ντιλ με την Eurobank είπε πως η αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης ήταν αναγκαία.

Μίλησε για ευκαιρία να παραμείνει η Εθνική ισχυρή, ξεχωριστή και παραγωγική την οποία πρέπει οι μέτοχοι να εκμεταλλευτούν καθώς η ΕΤΕ είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή γ.σ. των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γ. Ζανιάς, σημειώνοντας ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διορθώσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο Γ. Ζανιάς επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και δεν ευθύνονται αυτές για την κρίση, ενώ αντίθετα συνέβαλαν στη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Οι τράπεζες σήμερα χρειάζονται κεφάλαια και ρευστότητα. Εσείς καλείστε να αποφασίσετε για το πρώτο», δήλωσε ο Γ. Ζανιάς, αναφερόμενος στην ΑΜΚ, εν ώ τόνισε πως η ρευστότητα αποκαθίσταται, καθώς επιστρέφουν οι καταθέσεις, αποκαθίσταται η φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες διαθέτουν ποιοτικά ενέχυρα για τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και από την αγορά.

Σύμφωνα με τον Γ. Ζανιά, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εφόδια να ανταποκριθούν στο «γύρισμα» της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση του κλίματος.Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο Γ. Ζανιάς χαρακτήρισε ρεαλιστική την προοπτική για ισορροπημένο πρωτογενές αποτέλεσμα ή και μικρό πλεόνασμα μέσα στο 2013, και αναφέρθηκε ειδικότερα στα κονδύλια που πέφτουν στην αγορά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.