Ταμειακό πλεόνασμα συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους. «Τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το Μάρτιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις που δείχνουν την ικανοποιητική πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013» τόνισε στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχει προχωρήσει και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιστροφών φόρων συνολικού ύψους 1,7 δισ ευρώ.

Το Μάρτιο τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. ευρώ και 244 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους (από 8,1 δισ. ευρώ και 723 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012). Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα στοιχεία αυτά «καταδεικνύουν ξεκάθαρα τα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012».

Από τους μεγαλύτερους οφειλέτες παραμένουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι χρωστούν ποσό που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Οι οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν για τον ίδιο μήνα σε 1,9 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που χρωστούσαν τον Φεβρουάριο. Οριακή αύξηση παρουσιάζουν τα χρέη των ΟΤΑ που διαμορφώθηκαν σε 1,039 δισ. ευρώ, από 1,018 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Σε 341 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα χρέη από τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Σε 244,5 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι επιστροφές φόρου του δημοσίου για τον μήνα Μάρτιο από 663 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. 

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, την επίτευξη των βασικότερων ενδιάμεσων στόχων των διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς: 

• Η συμμετοχή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανέρχεται στο 95% επί του συνόλου των παλαιών φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 91%, και στο 65% επί του συνόλου των νέων φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 55%. 

• Η απόκλιση, ως προς τους νέους φορείς, μεταξύ αυτών που υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία μέσω Δελτίων και αυτών που καταχωρούν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανήλθε στο 10%, που είναι σημαντικά μικρή απόκλιση, καθώς ο στόχος ήταν για 30%, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης των φορέων. 

«Πρόκειται, συνεπώς, για αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την ορθή κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σταϊκούρας.