Συνεδριάζει στις 10 το πρωί η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο για την έγκριση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης με την τρόικα.  

Χθες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσαν την κυπριακή βουλή να κυρώσουν τη δανειακή σύμβαση, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση και ότι οι  συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».  

Όπως προκύπτει από τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί, το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης για το μέλλον της Κύπρου, ψηφοφορίας θα είναι οριακό.

Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20) και του ΔΗΚΟ (8), ενώ καθοριστική αναμένεται να αποβεί η ψήφος του βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος φέρεται να κλίνει προς το «ναι».  

Κατά θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να προτείνει ως εναλλακτική διέξοδο την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη. Στην πρόταση γίνεται λόγος για «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».