Η τράπεζα μας θα είναι παρούσα στις εξελίξεις και θα συμβάλει στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την προκοπή, τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος και πρόσθεσε ότι άμεσος στόχος της τράπεζας είναι η εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων (είτε από το εξωτερικό, είτε και από την Ελλάδα) μετά την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου. 

Υπογράμμισε ότι η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τόσο για τη Εurobank όσο και για τις άλλες τράπεζες, αλλά και με δεδομένο ότι το ΤΧΣ στην Εurobank θα ελέγχει ποσοστό άνω του 90%, δεν αποτελεί κρατικοποίηση ή εθνικοποίηση, καθώς το ΤΧΣ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και δεν λειτουργεί με πρακτικές του παρελθόντος. 

Ανέλυσε επίσης τους τρεις παράγοντες που στάθηκαν εμπόδιο στην εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την κάλυψη του 10% της ΑΜΚ. 

Πρώτον η αναστολή της συγχώνευσης με την ΕΤΕ, η οποία δημιούργησε σύγχυση τους επενδυτές, 

Δεύτερον, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης από την ΕΤΕ, η Eurobank στερήθηκε της μετοχικής της βάσης, γεγονός που την οδήγησε να στραφεί σε άλλους επενδυτές οι οποίοι όμως την ίδια στιγμή πολιορκούνταν και από τις υπόλοιπες τράπεζες.Τρίτον, η Eurobank από την ημέρα της συμφωνίας για τη συγχώνευση με την ΕΤΕ έχασε τη δυνατότητα να έχει ενεργό ρόλο στις εξαγορές και στην απόκτηση στοιχείων ενεργητικού από την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και αυτή η απώλεια των στρατηγικών ευκαιριών της στέρησε την ελκυστικότητα της. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα χρονικά περιθώρια που της δόθηκαν για την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων ήταν στενά. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το Δ.Σ. να πάρει την απόφαση η τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το ΤΧΣ γεγονός που εξασφαλίζει ασφάλεια και σταθερότητα, κυρίως για τους καταθέτες, και θωρακίζει την τράπεζα έτσι ώστε ανενόχλητη να υλοποιήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που σύντομα θα την επαναφέρει στον ιδιωτικό τομέα. 

Νωρίτερα, ο Τίμος Χριστοδούλου, πρόεδρος του ομίλου τόνισε ότι η Eurobank δεν κρατικοποιείται, το ΤΧΣ έχει απλά το ρόλο του μετόχου και σύντομα η τράπεζα θα επανακτήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, γεγονός που αποτελεί και το κύριο μέλημα της. «Πρέπει να επανέλθουμε εκεί που ανήκουμε. Είναι ο βασικός σκοπός μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Η ένταξη στο ΤΧΣ δεν αποτελεί κρατικοποίηση «παλαιάς μορφής» καθώς εκεί συμμετέχουν και οι δανειστές μας, άρα για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα αναφερόμαστε σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. 

Και οι δυο κλείνοντας εξήραν το σημαντικό έργο των ανθρώπων της Eurobank, ενώ ο Τίμος Χριστοδούλου κλείνοντας την ομιλία του τόνισε την ανάγκη το αξιόλογο προσωπικό της τράπεζας να διατηρηθεί έτσι όπως είναι στο ακέραιο. 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο στην απορρόφηση άλλων τραπεζών.