Η Suez Environnement σε κοινοπραξία με τον Άκτωρα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με δύο ακόμη σχήματα ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και η πρωτοβουλία πολιτών «Κίνηση 136» είναι τα  τέσσερα υποψήφια σχήματα που υπέβαλαν προσφορά στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκρατικοποίηση του 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).


Η συμμετοχή της Suez Environnement  στο διαγωνισμό ήταν αναμενόμενη, καθώς η θυγατρική (σε ποσοστό 35%) στην διαχείριση υδάτινων πόρων του γαλλικού κολοσσού GDF Suez συμμετέχει ήδη με περίπου 5% στην βορειοελλαδίτικη εταιρεία και όπως και ο Ελλάκτωρ έχουν ήδη ανακοινώσει στο παρελθόν το ενδιαφέρον τους για την ΕΥΑΘ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είχε και στο παρλεθόν ενδιαφερθεί για την ΕΥΑΘ  τώρα κατεβαίνει  με διαφορετικούς συνεταίρους, μια ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία και τον επικεφαλής του Ιατρικού Αθηνών, Βασίλη Αποστολόπουλο. 
Ο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδης, ενδιαφέρεται και για άλλες επενδύσεις στη Β.Ελλάδα όπως για την αποκρατικοποίηση ακινήτου  στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Στις 10 Αυγούστου 2012, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ , το  Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε τη Διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς και τον Μάρτιο περνάει στα χέρια του το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ που βρίσκεται στην Ξάνθη έχοντας κάνει μεγαλύτερη δεσμευτική προσφορά από εταιρείες άλλων χωρών όπως της Γαλλίας της Τουρκίας και μιας κοινοπραξίας που απαρτιζόταν από μία Ελληνική και μία Τουρκική εταιρεία.  

Εκπληξη στη διαδικασία είναι η συμμετοχή στο διαγωνισμό της  « Κίνησης 136», μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.  Η Κίνηση 136 αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της ΕΥΑΘ μέσω συνεταιρισμών σε κάθε περιοχή που υδροδοτείται από την ΕΥΑΘ. 
Οι συνεταιρισμοί αυτοί στη συνέχεια θα συστήσουν την εταιρεία που θα διεκδικήσει την εξαγορά της ΕΥΑΘ και στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να καταβάλλουν το ποσό των περίπου 136 ευρώ (έχει προκύψει από την διαίρεση της εκτιμώμενης αξία της ΕΥΑΘ με τον αριθμό των μετρητών νερού)που απαιτείται για κάθε «μερίδα συμμετοχής». Τα μέλη της έχουν προέλθει από το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την Κίνηση 136 να αποσκοπεί -εάν καταφέρει να αγοράσει την ΕΥΑΘ- στον «κοινωνικό έλεγχο του νερού και την δημοκρατική λειτουργία της εταιρείας».