«Αξιοσημείωτα βήματα» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των παθογενειών της οικονομίας της έχει κάνει η Ιταλία, δήλωσε την Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι έννοιες ασύμβατες».

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση σε σχέση με την κατάστασή της όταν εισήλθε σε αυτήν. Κάθε χώρα πρέπει να παίξει τον ρόλο της σε αυτή την πορεία και η Ιταλία έχει κάνει σοβαρές προόδους από την δική της πλευρά», σημείωσε η κυρία Μέρκελ.

Ο κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να προωθήσει μια ατζέντα βασισμένη στην ανάπτυξη και λιγότερο στην λιτότητα, ώστε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της ιταλικής οικονομίας.

Η καγκελάριος πάντως διαβεβαίωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες. «Για μας, στη Γερμανία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι δύο στοιχεία που δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους αλλά που πρέπει να αναπτυχθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν έτσι περισσότερη ανταγωνιστικότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας», εξήγησε.

«Η δημοσιονομική πολιτική, ασφαλώς, δεν είναι τα πάντα. Κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι θέλουν δουλειές και για αυτό η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει απασχόληση και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σ' αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.

«Ο τελικός στόχος δεν είναι τα ποσοστά του ελλείμματος ή της ανάπτυξης αλλά να βάλουμε ξανά τον κόσμο να δουλέψει» πρόσθεσε.

Αύριο ο Λέτα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενώ την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.